1,4 procent mobiele verbindingen tussen machines

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Van alle mobiele netwerkverbindingen in de wereld nemen machines 1,4 procent voor hun rekening. De aandelen in Europa en de VS zijn nog een beetje groter met respectievelijk 2,4 en 4,3 procent. Dat heeft de Zweedse marktanalist Berg Insight becijferd. Het bureau verwacht dat het aantal machine-naar-machineconnecties (M2M) de komende tijd gemiddeld 25,6 procent per jaar zal groeien. In 2014 komt dat uit op 187,1 miljoen verbindingen, zo‘n 3,1 procent van alle draadloze lijntjes.

’De wereldwijde M2M-markt heeft het afgelopen jaar de economische teruggang gevoeld‘, zegt Berg-analist Tobias Ryberg. ’Hardwarefabrikanten hebben geleden onder de krimpende marges omdat de volumegroei uitvlakte op het moment dat de prijzen naar beneden gingen. Netwerkbeheerders verging het beter. Zij konden wel profiteren van de toename in M2M-verbindingen, ook al vertraagde de groei in verschillende markten.‘

Berg Insight verwacht dat 2010 een goed jaar zal worden voor draadloos M2M. De hardwareverkoop gaat omhoog en ook het aantal netwerkverbindingen zal groeien. Het onderzoeksbureau verwacht veel van het Europese Ecall-initiatief, waarbij auto‘s zelf het noodnummer bellen na een ongeluk. Ook noemt het de Nederlandse plannen rondom kilometerheffing als interessante ontwikkeling voor de M2M-markt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login