Technieuws

Zwitsers zetten record magnetische datadichtheid

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de Zwitserse École Polytechnique Federale de Lausanne denken de maximale datadichtheid voor magnetische opslagmedia te hebben gemaakt. De groep onder leiding van professor Harald Brune gebruikt een zelfvormend rooster van kobalteilandjes op een goudkristal. De eilandjes, elk met een hoogte van twee atomen, hebben zeer uniforme magnetische eigenschappen. Doordat ze elkaar niet beïnvloedden, kan ieder kobaltcluster een bit aan informatie vasthouden. De totale dichtheid van deze structuur bedraagt vier biljoen bit per vierkante centimeter, tweehonderd keer meer dan gebruikelijk is bij de huidige harde schijven.

Helaas is dit onderzoek voornamelijk een academische oefening. Het resultaat is alleen bereikt bij -223 graden Celsius. Bij hogere temperaturen kan de magnetische waarde van de eilandjes spontaan omklappen. Om dit te omzeilen wil Brune‘s groep in de toekomst atoomclusters gebruiken van tussen de vijf- en achthonderd atomen die uit twee metalen zijn opgebouwd. Ze verwachten dat deze wel stabiel zijn op kamertemperatuur.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content