Achtergrond

Zwevende transistoren maken nieuwe schakelende voedingen mogelijk

Jeroen Olde Dubbelink is designengineer van analoge ic’s bij Bruco Integrated Cicuits.

Leestijd: 4 minuten

Bruco heeft een chip met geïntegreerde schakelaars ontwikkeld die toepasbaar is in vrijwel elke schakelende hoogspanningsvoeding. De schakelaars zijn zwevend ten opzichte van elkaar en te configureren voor zowel wissel- als gelijkspanning. Dit maakt toepassingen mogelijk die direct, zonder gelijkrichters, aan het lichtnet hangen. Voorbeelden zijn elektronische transformatoren (variacs), motorregelingen, leddrivers, acculaders, omvormers voor zonnepanelen en klasse D audioversterkers.

Bij Bruco hebben we een heleboel ervaring opgebouwd met diverse vormen van powermanagementchips en de aansturing van vermogensschakelaars, zogeheten power-mosfets. Allemaal op basis van silicium. Binnen het Europese subsidieprogramma EPT300, onderdeel van de Eniac Joint Undertaking, zijn we deze expertise nu aan het uitbreiden en kennis op aan het doen van alternatieve halfgeleidertechnologieën.

In dit kader hebben we een proof-of-conceptchip gemaakt van een schakelende voeding in silicon-on-insulator (soi). Hierbij zijn de transistoren die de schakelaars vormen ‘elektrisch’ geïsoleerd ten opzichte van elkaar, oftewel zwevend. Het grote voordeel van soi is dat het latch-up uitsluit, een soort kortsluiting die een belangrijke bron van fouten vormt in standaard siliciumprocessen. Dit weegt op tegen de hogere productiekosten van de alternatieve technologie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content