Achtergrond

Zwaaien en praten naar je auto

Pieter Edelman
Leestijd: 7 minuten

In de nabije toekomst zijn veel apparaten te bedienen met gebaren en spraakcommando‘s. De embedded-industrie kan hier flink aan verdienen, want er is veel zwaardere hardware nodig dan voor muis, toetsenbord of touchscreen.

Sinds de uitvinding van de pc zijn het toetsenbord en later de muis de aangewezen opties om met apparatuur om te gaan. Het afgelopen decennium is daar het aanraakscherm bij gekomen via de PDA en later de smartphone. Maar het arsenaal aan interfaceopties dijt de komende jaren flink uit, is de verwachting. Twee technologieën staan al in de startblokken: spraak en visie.

En dat is gunstig voor de embedded-toeleverketen, zo hield Spansion-CEO John Kispert de verzamelde vakpers onlangs voor op de Global Press Summit. Want deze technologieën vragen om een totaal andere orde van rekenkracht, geheugencapaciteit, dataconnectiviteit en software dan een muis of touchschreen. De maker van embedded geheugens hoort de kassa al rinkelen bij de gedachte aan de grote hoeveelheden bytes die nodig zijn om bijvoorbeeld de digitale ’woordenboeken‘ voor spraakherkenning op te slaan op een embedded apparaat. Het bedrijf rekent erop dat deze technologieën over twee tot drie jaar de massamarkten zullen bereiken en is er daarom nu al hard mee aan de slag. Jeff Bier, oprichter van de de Embedded Vision Alliance-industriegroep, somde op dezelfde bijeenkomst op wie er allemaal een graantje kunnen meepikken van beeldverwerking in het embedded apparaat: makers van processoren, FPGA‘s, GPU‘s en ASSP‘s, leveranciers van geheugens en opslagmedia, fabrikanten van CMos- en CCD-sensoren, systeemontwikkelaars, een hele industrie voor de complexe software die erbij hoort en dan nog een bonte verzameling aan leveranciers van lenzen, infraroodbronnen en dergelijke.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content