Kort nieuws

Zuidoost-Nederland krijgt 11 miljoen uit Pieken in de Delta-pot

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Tien projecten in Limburg en Noord-Brabant krijgen 11 miljoen euro uit het Pieken in de Delta-potje. De helft van de subsidie komt van het ministerie van Economische Zaken, de andere helft van de betreffende provincies en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. De betrokken bedrijven en kennisinstellingen leggen zelf 15 miljoen bij, zodat het totale budget uitkomt op 26 miljoen euro. De gehonoreerde projecten focussen op patiëntenzorg, voedselkwaliteit en zonne-energie.

Grote winnaar is Philips, dat penvoerder is bij vier projecten met een totaal budget van 10,9 miljoen euro. Gezond (3,2 miljoen) richt zich op de ontwikkeling van een gezamenlijk test- en analysecentrum voor onderzoek naar de degradatie en uitval van verschillende typen zonnecellen. Eierenclassificatie (3,2 miljoen) bekijkt het tracken en tracen van natuurlijke markers in eieren om fraudebestendige kwaliteitsstempels te kunnen genereren. Malabi (2,6 miljoen) werkt aan een biosensor die binnen vijf minuten de concentratie van het parathyroidhormoon kan meten, zodat beter is vast te stellen of een operatie ter verwijdering van de bijschildklier is geslaagd. Precise (1,9 miljoen, onder aanvoering van Philips Lighting) ontwikkelt een nauwkeurige contactloze intelligente sensor voor printers, die Océ zal gaan toepassen.

Verder is er het FCVT-project van Drivetrain Innovations (3,1 miljoen), dat een hybride continu variabele transmissie wil bouwen die geen batterijen gebruikt voor de energieopslag maar een stalen vliegwiel. Het Zonprom-project van OTB Solar (3,4 miljoen euro) beoogt nieuwe of verbeterde meetmethodes te realiseren om zowel de PV-producten als het productieproces te kwalificeren. In Zon op het Zuiden (0,4 miljoen) maken ECN en partners een roadmap voor verschillende soorten zonnecellen, die moet uitmonden in een gezamenlijke strategie en concrete projectplannen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content