Kort nieuws

Zorgverzekeraars willen één Nederlandse protonenkliniek

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De zorgverzekeraars zijn bereid om één Nederlandse protonenkliniek te bekostigen, althans in eerste instantie. In combinatie met bestralingsklinieken in het buitenland biedt dat voldoende capaciteit voor de Nederlandse patiëntenpopulatie, schrijft koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De uitspraak is een tegenslag voor de vier consortia van universiteiten, UMC’s en bedrijven die een protonencentrum willen bouwen.

Protonentherapie is een relatief nieuwe manier om kanker te behandelen die voor specifieke groepen patiënten een betere uitkomst biedt. Voor de behandeling is echter omvangrijke en kostbare apparatuur nodig waar een aparte faciliteit voor gebouwd moet worden. De TU Delft wil samen met Rotterdam en Leiden een behandel- en onderzoekscentrum bouwen nabij de reactorinstituut, in Amsterdam werken de de VU en de UvA met hun UMC’s aan een protonenkliniek, de Groningse universiteit ziet het met het bijbehorende UMC als logische opvolger van zijn Kernfysisch Versneller Instituut en in Maastricht werken de universiteit en het academische ziekenhuis samen met bestralingskliniek Maastro aan een behandelcentrum.

De zorgverzekeraars plaatsten eerder echter vraagtekens bij het nut van zo’n kostbaar centrum. Protonentherapie biedt slechts voor een relatief klein deel van de patiënten een bewezen betere uitkomst dan reguliere bestraling, voor de andere patiënten bestaat onzekerheid over het nut. Door nu in te zetten op één centrum, denken zij de behoefte te kunnen afdekken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content