Zorgverzekeraars geloven in UT-spin-off Medimate


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

De participatiefondsen van Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar steken geld in Medimate, een UT-spin-off die microfluïdische thuistests ontwikkelt voor ionen in bloed of urine. De investering is een opsteker voor het bedrijfje, dat al sinds 2006 bezig is met het marktrijp maken van de technologie. ’Het is echt smart money: onderdeel van de investering is de afspraak dat ze ons helpen om het product naar de markt brengen‘, licht Medimate-directeur Huub Maas toe. Hij verwacht dat het eerste product in juni op de markt komt.

Met de investering krijgen de zorgverzekeraars via hun participatiefondsen 23 procent van het bedrijf in handen. Overigens staan hun beslissingen omtrent het vergoeden van behandelingen los van de investeringen in hun fondsen. ’Maar ze hebben natuurlijk wel dezelfde moeder‘, zegt Maas.

Het apparaat van Medimate, dat geschikt is voor thuisgebruik, meet de concentratie van zes verschillende positieve ionen. In eerste instantie richt het bedrijf zich op de lithiumwaarde. Manisch-depressieve patiënten krijgen lithium toegediend om de extreme stemmingswisselingen tegen te gaan, maar vanwege de giftigheid mag de concentratie niet te hoog oplopen. Dat is een relatief kleine markt, maar volgens Maas kan de technologie vanaf volgend jaar vergoed gaan worden om hoge bloeddruk te monitoren via onder meer natrium in de urine. Daarmee komt een aanzienlijk grotere inkomstenbron beschikbaar. ’Deze werking is net gevalideerd. Zorgverzekeraars zien de potentie ervan om de kwaliteit van leven te verbeteren en de zorgkosten te verlagen. Je kunt het vergelijken met de glucosemeter; die heeft geleid tot een afname van kostbare amputaties bij diabetici.‘ Ook het monitoren van nierfalen staat op de agenda.

Het product van Medimate bestaat uit een elektronisch meetapparaatje en een wegwerp-labchip, waarin het bloed- of urinemonster wordt geladen. De positieve ionen worden met een elektrisch veld door een dun kanaaltje in de labchip gestuwd. Op een punt in dit kanaaltje meet een sensor de impedantie, die verandert wanneer geladen deeltjes langskomen. Doordat verschillende typen ionen met verschillende snelheden reizen, is van elk type de concentratie te bepalen. ’Met de technologie kunnen we in principe wel honderdvijftig verschillende stoffen meten, maar we zijn begonnen met deze zes‘, zegt Maas.

Na de martkintroductie in de zomer in Nederland, staat in januari Spanje op het programma. Volgens Medimate is hetzelfde meetapparaat geschikt voor zowel thuisgebruik als voor toepassing in de praktijk van specialisten. Interessant is dat analyses ook uitgevoerd kunnen worden door behandelaars die daar niet in gespecialiseerd zijn, zoals psychiaters in het geval van manische depressiviteit. ’In Spanje kan het in de apotheek terechtkomen. Daar worden nu ook al verschillende metingen uitgevoerd‘, vertelt Maas. Zijn bedrijf wil dan in eerste instantie verder uitbreiden in Europa. Marktintroductie in de VS zal wat langer op zich laten wachten, aangezien daarvoor nog de nodige papieren moeten worden geregeld.