Zonnige toekomst voor halfgeleidermarkt


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

In 2009 bedraagt de omzet in de wereldwijde chipmarkt zo‘n 250 miljard euro. Jaarlijks moet de halfgeleiderindustrie met gemiddeld zo‘n 9 procent groeien. Dat meldde George Scalise van de Semiconductor Industry Association (SIA) tijdens een webcast. ’Consumenten kopen een breed scala aan elektronische producten en dit houdt de vraag naar halfgeleiders hoog‘, aldus Scalise.

In 2005 lag het verkoopcijfer voor de halfgeleiderindustrie op 177 miljard euro. Dit jaar rekent de SIA op een groei van 9,4 procent naar 194 miljard. In de aankomende jaren verwacht de branchevereniging marktstijgingen van 10 procent in 2007, 10,8 procent in 2008 en 5,8 procent in 2009. De verkoop komt daarmee uit op respectievelijk 213 miljard, 236 miljard en 250 miljard euro.

Mobiele telefoons slokken een vijfde van de totale chipproductie op. Dit jaar zal de markt voor zaktelefoontjes met ruim 20 procent stijgen naar meer dan 1 miljard dollar. De halfgeleiders in die apparaatjes kosten gemiddeld zo‘n 41 dollar. Daarmee zijn mobieltjes na pc‘s de grootste verbruiker van IC‘s. Andere snelgroeiende markten zijn die van digitale camera‘s, MP3-spelers en digitale tv‘s. Van deze producten gaan dit jaar respectievelijk 11, 35 en 56 procent meer exemplaren over de toonbank.

’Als we de verkoop van auto‘s, privé-pc‘s en andere traditionele consumentenelektronica zoals digitale camera‘s, MP3-spelers en tv‘s samenvoegen, zien we dat private consumenten meer dan de helft van de chips voor hun rekening nemen‘, zegt Scalise. ’Privégebruikers hebben dan ook een groeiende invloed op de halfgeleidertechnologie. De meest geavanceerde pc‘s gaan niet meer naar bedrijven maar naar gamers. Zij willen beeld en geluid in bioscoopkwaliteit. Hiervoor zijn topklasse microprocessoren, grafische kaarten en geheugens nodig.‘

Mobieltjes zijn nog altijd de stuwende kracht in de IC-industrie. Scalise: ’Veelzijdige telefoontjes met camera‘s, MP3-mogelijkheden, tv-toegang en andere features stellen de chiptechnologie op de proef. Consumenten eisen steeds meer toeters en bellen, zelfs in ontwikkelende gebieden.‘ Zo heeft 90 procent van de mobiele telefoons in China een kleurenscherm, 60 procent een camera en ongeveer de helft MP3-opties. Voor volgend jaar verwacht de SIA dat er ook zaktelefoons met gps op de markt komen. Hiervoor zijn onder meer geavanceerde flashgeheugens, DSP‘s en beeldverwerkingscomponenten nodig.

De aangekondigde groei geldt voor alle regio‘s. Azië heeft de meeste wind in de zeilen en ziet zijn marktaandeel daardoor stijgen van ongeveer 45 procent nu naar ruim 48 procent in 2009. Dit gaat vooral ten koste van Europa, dat een paar procentpunten inlevert tot 15 procent in 2009. De VS blijven stabiel in hun marktaandeel: ongeveer 18 procent.