Zonnige toekomst voor halfgeleidermarkt

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

In 2009 bedraagt de omzet in de wereldwijde chipmarkt zo‘n 250 miljard euro. Jaarlijks moet de halfgeleiderindustrie met gemiddeld zo‘n 9 procent groeien. Dat meldde George Scalise van de Semiconductor Industry Association (SIA) tijdens een webcast. ’Consumenten kopen een breed scala aan elektronische producten en dit houdt de vraag naar halfgeleiders hoog‘, aldus Scalise.

In 2005 lag het verkoopcijfer voor de halfgeleiderindustrie op 177 miljard euro. Dit jaar rekent de SIA op een groei van 9,4 procent naar 194 miljard. In de aankomende jaren verwacht de branchevereniging marktstijgingen van 10 procent in 2007, 10,8 procent in 2008 en 5,8 procent in 2009. De verkoop komt daarmee uit op respectievelijk 213 miljard, 236 miljard en 250 miljard euro.

Mobiele telefoons slokken een vijfde van de totale chipproductie op. Dit jaar zal de markt voor zaktelefoontjes met ruim 20 procent stijgen naar meer dan 1 miljard dollar. De halfgeleiders in die apparaatjes kosten gemiddeld zo‘n 41 dollar. Daarmee zijn mobieltjes na pc‘s de grootste verbruiker van IC‘s. Andere snelgroeiende markten zijn die van digitale camera‘s, MP3-spelers en digitale tv‘s. Van deze producten gaan dit jaar respectievelijk 11, 35 en 56 procent meer exemplaren over de toonbank.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content