Technieuws

Zonnecelrecord zwart silicium heeft Nederlands tintje

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de Finse Aalto University en Fraunhofer ISE hebben een rendementsrecord gezet voor zonnecellen van zogenaamd zwart silicium. Zij tilden het oude record van 18,2 procent naar 18,7 procent. Met een ALD-laagje aluminiumoxide passiveren zij de cel en creëren ze een PN-overgang zonder de ’zwarte‘ eigenschappen van het silicium te ruïneren. Aangezien TNO-spin-off Solaytec een gekende R&D-partner is van Fraunhofer ISE, heeft het record ook een Nederlands tintje.

Zwart silicium wordt gemaakt door normaal silicium met femtolaserpulsen te behandelen in een zwavelhoudende atmosfeer. Daardoor nestelen zich zwavelatomen in het silicium en krijgt het oppervlak een nanotextuur. Samen zorgt dat ervoor dat zwart silicium een aanzienlijk groter deel van het zonlichtspectrum absorbeert. Met name in het infrarode deel is de absorptiewinst groot. Het vereist echter extra maatregelen om deze extra energie nuttig te gebruiken – daaraan werken dus onder meer de Aalto University en Fraunhofer ISE.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content