Technieuws

Zonnecel tien procent efficiënter met NXP’s regelaar

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

NXP heeft een regelchip ontwikkeld dat zonnepanelen efficiënter moet maken. Het IC zorgt dat een paneel stroom van omliggende modules ’leent‘ als hij door schaduw niet zelf genoeg meer levert. Normaal wordt het paneel dan uitgeschakeld. Per saldo kan dat een boost van tien procent opleveren, denkt de halfgeleiderfabrikant.

Een zonnecel levert slechts een kleine spanning, rond de 0,7 volt. Om daar een nuttige stroom van te maken, worden in een paneel een groot aantal zonnecellen in serie geschakeld. Het gevolg van deze aanpak is dat de spanning echter al snel onder de nuttige waarde valt als een paar zonnecellen in een paneel verduisterd worden, bijvoorbeeld omdat er een tak in de weg zit. In dat geval schakelt de stuurelektronica het zonnepaneel maar volledig uit.

NXP‘s hogestroom-IC vangt die uitval echter op door stroom af te tappen van de omliggende zonnepanelen. Die zullen daardoor wel wat inleveren in het voltage, maar in de meeste gevallen blijven ze op deze manier allemaal boven de drempelwaarde voor nuttige spanning.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content