Kort nieuws

Zonnecel is puur natuur

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de Ruhr-Universität Bochum hebben een zonnecel gemaakt die is gebaseerd op de eiwitsystemen die planten en andere organismen gebruiken om energie uit licht te halen. In plaats van biomassa (suiker) levert de zonnecel uit het Ruhr-gebied echter elektrische energie op. Het werk is gepubliceerd in Angewandte Chemie.

De Duitsers isoleerden hun foto-actieve systeem uit bacteriën die in de buurt van hete onderwaterbronnen leven. Vanwege de extreme omstandigheden die daar heersen, zijn deze eiwitcomplexen ongewoon stabiel. Vervolgens stopten de onderzoekers de zogenaamde fotosystemen I en II in speciale elektronengeleidende gels, elk in aparte maar elektrisch verbonden compartimenten. Tussen de compartimenten stromen elektronen dankzij de chemische reacties die op gang komen wanneer er licht op valt.

‘Je kunt dit systeem zien als een blauwdruk voor de ontwikkeling van semi-artificiële en natuurlijke celsystemen waarin fotosynthese wordt aangewend om energiedragers als waterstof te produceren’, aldus co-auteur Matthias Rögner.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content