Nieuws

Zolderontwikkelaar maakt camera programmeerbaar in Basic

Nieke Roos
Leestijd: 4 minuten

Eenmansbedrijf Van Rooij Electronics Design & Software Engineering uit Houten heeft een programmeerbare camera ontwikkeld voor computervisie. Brein van het Intelligent Autonomous Vision System (IAVS) is een 32 bit Davinci-DSP van Texas Instruments. Het oog bestaat uit een automotive-CMos-chip in een eigen beeldkop. Bij de FH-variant (Fixed Head) vormt deze één geheel met de verwerkingseenheid; bij de RH-versie (Remote Head) hangt er een kabeltje tussen. Geestelijk vader Max van Rooij presenteert het nieuwe systeem tijdens Vision & Robotics 2010, op 26 en 27 mei in Veldhoven.

Een eerste klant heeft Van Rooij al: L. Buysschaert, maker van gereedschappen en machines voor de goudsmederij. Tijdens de onlangs gehouden Baselworld-beurs voor horloges en juwelen demonstreerde dit Kortrijkse bedrijf een toepassing van de Houtense camera met vaste beeldkop. Een prototype met losse kop zijn de West-Vlamingen momenteel aan het beproeven op een Scara-robotarm met vier vrijheidsgraden. Daarbij zit de remote head bevestigd op de tool die dit systeem hanteert en staat de verwerkingseenheid aan de voet van de robot.

Basic

De automotive-CMos-chip schiet breedbeeldplaatjes van 752 bij 480 pixels. De ruwe data gaan over een LVDS-verbinding naar de verwerkingseenheid, waar de DSP er zijn programma op loslaat. Standaard heeft het systeem C/C++-bibliotheken aan boord voor veelvoorkomende visiontaken. ’Het kan algemene beeldinterpretatie doen, zoals barcodes lezen of lengtes bepalen‘, vertelt Van Rooij. ’Een andere mogelijkheid is correlatie, waarbij het in een nieuw shot zoekt naar een referentieplaatje van bijvoorbeeld een productonderdeel.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content