Kort nieuws

Zigbee groeit tot 1 miljard dollar in 2015

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Marktonderzoeker NPD In-Stat voorspelt dat de verkopen van 802.15.4-IC‘s – de basis voor Zigbee – in 2015 de kaap van één miljard dollar passeren. Dat komt voornamelijk door de opkomst van smart grids: huishoudelijke apparatuur moet hiermee inspelen op het energieaanbod en Zigbee is een belangrijke speler binnen de thuisautomatisering. In-Stat voorspelt dan ook dat 71 procent van het miljard zal komen uit de smart-grid- en slimme-energiemeterhoek.

802.15.4 is een standaard voor energiezuinige, goedkope en zelfherstellende radiocommunicatie. Zigbee ligt hier als netwerklaag bovenop. In principe is de technologie geschikt voor alle toepassingen waar kleine hoeveelheden informatie worden uitgewisseld, maar buiten de gebouwautomatisering is het nog weinig populair. Smart grids vormen echter een groeikans. Nu al zijn de meeste slimme energiemeters uitgerust met Zigbee en door de mogelijkheden om een mesh te vormen met andere Zigbee-apparatuur is de technologie goed gepositioneerd om slimme energienetten in gebouwen te vormen.

Als belangrijkste marktspelers noemt In-Stat de IC-makers NXP, Ember, Freescale, Microchip en Texas Instruments, en Philips en Google als applicatiebedrijven. NXP nam augustus vorig jaar de Britse specialist in 802.15.4-IC‘s Jennic over. Het zet zowel in op Zigbee als op 6Lowpan, een IP-gebaseerd protocol waarmee apparatuur direct aan het internet te knopen is. Beide technologieën gebruiken 802.15.4 als basis.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content