‘Ziekenhuizen hebben beveiliging niet op orde’


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Nederlandse ziekenhuizen houden nog onvoldoende rekening met de beveiligingsaspecten van hun slimme en genetwerkte medische apparatuur, zegt Deloitte na een onderzoek onder 17 ziekenhuizen. Alhoewel het bewustzijn groeit, heeft maar een klein deel van de geïnterviewde instellingen expliciet beleid rondom dit onderwerp. Ruim de helft van hen zou een keer te maken gehad met malware op hun medische apparatuur, zegt Deloitte. Over de aard en ernst hiervan doet het geen mededelingen.

Onder meer het gebruik van versleuteling is een aandachtspunt, zegt Deloitte. Nog geen kwart van de ondervraagde ziekenhuizen wist of hun netwerk versleuteling gebruikt, en tevens is het slechts in een kwart van de instellingen meestal mogelijk om gegevens vanaf een medisch apparaat direct versleuteld op een usb-stick op te slaan.

Om de veiligheid te verbeteren, beveelt Deloitte de gebruikelijke maatregelen aan: netwerksegregatie, periodieke patching, monitoring en fysieke afscherming van apparatuur waar mogelijk. Daarnaast is het belangrijk om een beleid voor informatiebeveiliging van deze apparatuur te hebben, evenals een enkele verantwoordelijke voor de beveiliging van ict en medische technologie. Ten slotte vindt Deloitte dat privacy en security van meet af aan meegenomen moeten worden in het ontwerp en bij de aanschaf van medische apparatuur.