Zestal zet schouders onder High Tech Systems Platform


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

ASML, FEI Company, Philips Medical Systems, Stork, Thales en Vanderlande Industries hebben het High Tech Systems Platform opgericht. Bij de bekendmaking op de afgelopen Innovatieconferentie in Den Haag, zei Rob Fastenau, senior vice-president en algemeen manager van FEI‘s Eindhovense vestiging, dat het initiatief is geïnspireerd door het Innovatieplatform. Hij riep andere spelers op om zich bij het hightech-systemenplatform aan te sluiten.

Met het initiatief willen de zes een van de gezondste takken van de Nederlandse industrie een gezicht geven. De omzet in hun sector is jaarlijks ruim 20 miljard euro. Fastenau: ’We hebben de ambitie om dit over vijf jaar 30 procent hoger te hebben.‘ De sector realiseert bijvoorbeeld een grotere export naar China dan de chemische sector of het cluster voedsel en gezondheid. ’De machine-industrie is de grootste, meest dynamische en meest levensvatbare cluster van de Nederlandse economie‘, zegt Math de Vaan, partner bij Berenschot.

Het platform heeft als doel om ervaring en kennis te gaan delen. De deelnemers willen met elkaar en met toeleveranciers verbeterprogramma‘s gaan opstellen om hun innovatieve kracht te verhogen. Daarnaast werken ze aan kennis en onderwijs en willen ze een prioriteitenagenda opstellen voor innovatieprogramma‘s.

De eerder genoemde zichtbaarheid is een belangrijke drijfveer voor de hightech-spelers. De overheid wil voor de financiering van onderzoek en ontwikkeling meer vraaggestuurd gaan werken. Door als één belangengroep naar buiten te treden kan de hightech-systemenindustrie in de nabije toekomst meer overheidsfinanciering naar zich toe trekken.