Academica

Zes Vlaamse bètamasters worden tweejarig

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Vlaamse universiteiten mogen de duur van zes exacte masters oprekken van een naar twee jaar. Onderwijsminister Frank Vandenbroucke heeft daarvoor het groene licht gegeven. ’De universiteiten hebben met stevige argumenten moeten aantonen waarom een goede master in Fysica of Informatica twee jaar moet duren. Tegelijk zien we dat de universiteiten erin geslaagd zijn om afspraken te maken om in die studiegebieden tot een rationeler opleidingsaanbod te komen‘, aldus Vandenbroucke.

Het gaat om de opleidingen Informatica aan de vijf grote Vlaamse universiteiten, Sterrenkunde aan de KU Leuven, Fysica en Sterrenkunde aan de Universiteit Gent, Wiskunde aan de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel, Fysica aan de VUB en Geomatica en Landmeetkunde aan de Universiteit Gent. Vanaf het volgende academische jaar zullen deze opleidingen twee jaar duren. Universiteiten en studenten hadden hierom gevraagd omdat de wetenschappelijke kennis in deze velden zich snel ontwikkelt. In andere landen duren deze masteropleidingen meestal ook twee jaar.

Op Informatica na hadden de universiteiten vorig jaar al om een verlenging van de masters gevraagd. De regering vond de plannen toen echter nog niet in orde. Een aantal andere exacte masteropleidingen kreeg al wel goedkeuring. Voor informatica hebben de vijf betrokken universiteiten nu een gezamenlijk plan opgesteld met duidelijke afspraken rondom specialisaties, samenwerking en taakverdeling.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content