Technieuws

Zeilen door de ruimte, dankzij grafeen?

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Proeven van de TU Delft houden de hoop op een ruimtezeil van grafeen levend. Onderzoekers van team Graphenex constateerden dat een stukje gewichtloos grafeen in beweging komt als er een laser op schijnt. Als dat komt doordat licht impuls overdraagt op het materiaal – dat is nog niet helemaal zeker – zou een lichtzeil van grafeen een ruimtevaartuig kunnen voortstuwen. Als ultralicht maar zeer sterk materiaal is grafeen daar ideaal voor.

De experimenten werden uitgevoerd in Bremen, waar in een 146 meter hoge toren objecten al vallend 9,3 seconden gewichtloos zijn. De Delftenaren dropten een vacuümcapsule met daarin een stukje grafeen met een diameter van enkele millimeters. Het grafeen bewoog door de laser, maar meer dan de theorie voorspelt. De onderzoekers moeten dat eerst zien te verklaren, voordat ze kunnen concluderen dat een lichtzeil geen sciencefiction is.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content