Kort nieuws

Xsens doorverkocht aan Amerikaanse bewegingssensorspecialist Mcube

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse specialist in bewegingssensoren Mcube neemt Xsens over van On Semiconductor. Deze halfgeleiderfabrikant kreeg de UT-spinoff eind 2015 in handen met de overname van Fairchild, dat de Enschedese club anderhalf jaar eerder had gekocht. De complementaire 3d-motiontrackingtechnologie uit Twente opent voor Mcube nieuwe mogelijkheden in de ‘internet of moving things-markt’. Xsens wordt een standalone businessunit van het bedrijf uit San Jose, met behoud van eigen naam en thuisbasis in Enschede.

Mcube combineert een mems-accelerometer en een signaalverwerkende asic in één cmos-chip. Naar eigen zeggen is het tot op heden de enige die een dergelijke monolithische oplossing naar massaproductie heeft weten te brengen. De bewegingssensoren zijn kleiner, sneller en zuiniger dan concurrerende multichipmodules, wat ze bij uitstek geschikt maakt voor draagbare (medische) apparaatjes. Het bedrijf claimt er al driehonderd miljoen van te hebben verkocht aan fabrikanten van smartphones, tablets, wearables en andere iot-devices.

Xsens heeft een reeks sensorfusie- en motiontrackingalgoritmes ontwikkeld om meetgegevens van bewegingssensoren om te zetten in applicatiedata. In verschillende Hollywood-blockbusters zijn computeranimaties te zien die zijn gemaakt met de technologie uit Enschede. Daarnaast maken autofabrikanten zoals Daimler er gebruik van om de ergonomie van hun wagens te verbeteren. De producten van de UT-spinoff zijn bovendien te vinden in autonome voertuigen, drones, robots en smart farming.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content