Xilinx neemt DSP-toolspecialist Accelchip over

Reading time: 2 minutes

Author:

Xilinx koopt Accelchip, een leverancier van Matlab-synthesetools voor digitale signaalverwerkingssystemen. Met Accelchips gereedschappen kunnen ASIC- en FPGA-designers op een gebruiksvriendelijke manier DSP-functies aan hun ontwerpen toevoegen. Accelchip ondersteunde ook de ontwerproute naar FPGA‘s van Xilinx‘ aartsrivaal Altera. Dat is volgens het elektronicablad EE Times de reden dat Xilinx tot de koop is overgegaan. In 2004 waren er nog geruchten dat Altera interesse had in de start-up, maar dat werd destijds door deze FPGA-leverancier ontkend.

De topman van Accelchip, Vin Ratford, verklaarde tegenover EE Times dat de versie van Accelchips DSP-synthesetools die momenteel de deur uit gaat, Altera‘s DSP Builder nog ondersteunt. Maar daarna houdt het op. Gebruikers van Altera-FPGA‘s worden niet buitengesloten, maar het zal ze meer werk kosten om Accelchips toolbox op de Altera-designflow aan te sluiten. ’We gooien de deur niet volledig dicht‘, aldus Ratford.

Accelchips ster rees drie jaar geleden met de aankondiging van DSP-synthesetools die in staat waren RTL-code te produceren uit Matlab-beschrijvingen. Met RTL-code zijn FPGA‘s te programmeren of chips te bakken. Sinds die tijd is de technologie populair bij zowel FPGA- als ASIC-designers. Zij zijn met de synthesetools in staat om op een gebruiksvriendelijke manier functies voor digitale signaalverwerking aan hun designs toe te voegen. Accelchip kondigde onlangs ook een Matlab-naar-C++-vertaalmogelijkheid aan voor verificatiemodelering.

Accelchip heeft al langer een warme relatie met Xilinx. Volgens een anonieme bron in EE Times investeerde de marktleider in FPGA‘s ongeveer 7,5 miljoen dollar in Accelchip. Afgelopen zomer kondigden beide bedrijven een connectie aan tussen de DSP-synthesetools van Accelchip en Xilinx‘ System Generator. Enkele maanden daarna startte Accelchip met de levering van IP voor lineare vastekomma-algebra voor Xilinx‘ FPGA‘s via Xilinx‘ alliantieprogramma.

Het tijdschrift Electronic Design News zegt dat Xilinx 21 miljoen dollar voor Accelchip betaalde. EE Times houdt het op 21,5 miljoen dollar. Deze bedragen liggen zo‘n 5 miljoen dollar hoger dan Accelchip tot nu toe aan risicokapitaal ophaalde.

Waarnemers verwachten dat de overname het begin vormt van een serie acquisities op dit gebied. De afgelopen tijd investeert Xilinx meer in DSP-design voor onder meer zijn Virtex-II Pro platform-FPGA‘s en Spartan 3-lijn. Het werkt daarvoor nauw samen met leveranciers als Accelchip en het Engelse Celoxica, dat onlangs naar de beurs ging. Xilinx ontwikkelt ontwerpsoftware in huis, maar deed in het verleden ook overnames op dat gebied, zoals Hier Design (2004), Veriphia (2000) en Minc (midden jaren negentig).