Kort nieuws

Xilinx en Samsung investeren in ‘betere fpga’-startup

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Xilinx, Samsung en een aantal investeringsfondsen steken samen 9,5 miljoen dollar in Efenix uit Santa Clara. Dit bedrijf werkt sinds 2012 aan een type programmeerbaar logica dat efficiënter moet zijn dan traditionele fpga’s. Het bedrijf claimt dat zijn Quantum-technologie twee keer zo efficiënt met energie omspringt en vier keer zo effectief is met het siliciumoppervlak. Met het geld zegt de start-up naar de markt te kunnen. Het belooft eind dit jaar met de eerste proefexemplaren van zijn technologie te komen.

De technologie is gebaseerd op een nieuw type cel, XLR (Exchangable Logic and Routing) gedoopt, dat zowel als lookup table als router kan fungeren. Hierdoor is de inzet van de cellen veel beter te optimaliseren voor een specifiek ontwerp dan bij een reguliere fpga, waarin de twee rollen gescheiden zijn. Bovendien is de cel met slechts zeven metaallagen te maken, veel minder dan de tien tot veertien bij normale fpga’s.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content