Kort nieuws

Worstelend Philips snijdt in Drachten en Turnhout

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Philips moet zijn inkomstenverwachtingen voor dit jaar fors naar beneden bijstellen en gaat maatregelen nemen om nog eens 110 miljoen euro extra te besparen in het vierde kwartaal. Bovendien schrijft het concern versneld 1,1 miljard euro af van zijn belangen in NXP en LG Display. Consumentenelektronica en Verlichting, twee van de drie Philips-poten, krijgen het zwaar te verduren nu de consument de hand op de knip houdt.

Eerder werd al bekend dat ook de Healthcare-tak terugvalt. Voor deze business verwacht Philips in het vierde kwartaal een omzet tussen de 2,25 en 2,35 miljard euro. Consumer Lifestyle moet tussen de 2,8 en 3,0 miljard binnenhalen, Lighting zo‘n 1,83 miljard. Met de extra 110 miljoen euro komen de totale besparingen in het vierde kwartaal uit op 340 miljoen euro. De doelstelling om in 2010 het bedrijfsresultaat te verdubbelen, zal ook niet worden gehaald, vreest Philips.

Philips‘ besparingsplan resulteert in ontslagen in Drachten en Turnhout. Bij de scheerapparatenfabriek in Friesland verdwijnen 116 arbeidsplaatsen. Het Eindhovense bedrijf zet een streep door bijna honderd productiebanen. De rest schrapt het bij ondersteunende diensten. Deze zomer gingen er ook al 48 banen verloren. In totaal werken er vijftienhonderd mensen bij de Friese vestiging. Vanaf eind november ligt de productie al stil. Het is gebruikelijk dat Philips in Drachten de fabricage aan het einde van het jaar terugschroeft om de voorraden af te stemmen op de vraag. De duur van de luwte – zes weken – is echter wel langer dan normaal.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content