Worstcasescenario’s chipverkoop lijken afgewend

Reading time: 2 minutes

Author:

De Semiconductor Industry Association (Sia) verwacht dat de chipindustrie dit jaar wereldwijd 196,5 miljard dollar omzet, ruim 21 procent onder het niveau van 2008. Hoewel een flinke tik, valt deze verkoopdaling nog mee in vergelijking met de zwartste scenario‘s die analisten hadden opgesteld. Die gingen uit van een daling in de chipverkopen van meer dan 30 procent.

Aantrekkende verkopen in april ondersteunen de voorspellingen van de Sia. Vooral dankzij een beter dan verwacht draaiende markt voor pc‘s en mobieltjes steeg de afzet van halfgeleiders wereldwijd met 6,4 procent. Voor het tweede kwartaal zijn de vooruitzichten vergelijkbaar. Zo gaat IC Insights uit van een omzettoename van 5 procent, reden voor de marktonderzoeker om te proclameren dat ’de bodem bereikt‘ is en de discussie nu kan gaan over de vraag ’hoe sterk het herstel‘ zal zijn.

Collega-analist Gartner gaat uit van 4,9 procent meer chipverkopen in het lopende kwartaal en stelde vorige week zijn projecties voor 2009 van februari iets naar boven bij. Hoewel de verbetering van -24,1 naar -22,4 procent bescheiden is, valt ook uit deze bijstelling op te maken dat de worstcasescenario‘s de prullenbak in kunnen als de financiële wereld en de economie geen nieuwe schokken te verduren krijgen.

Ook voor de foundry‘s is er licht aan het eind van de tunnel. Drie achtereenvolgende kwartalen zakte hun business in, het laatste zelfs met bijna 40 procent. Dat verlies wordt rechtgezet met een groei van 59,3 procent, verwacht Isuppli, al zal 2009 nog geen groei-jaar worden. Daarvoor moet de wereldeconomie eerst aantrekken.

De rest van de halfgeleiderfabrikanten moet eveneens tot volgend jaar wachten, verwacht de Sia. Zij mogen in 2010 en 2011 rekenen op een jaarlijkse groei van 6,5 procent. Het zal dan ook nog wel even duren voordat in de IC-sector de schade van de huidige crisis weer is goedgemaakt.