Author:
Reading time: 1 minute
Onderzoekers van de Arizona State University hebben voor het eerst een monolithische laser gemaakt die elke combinatie van rood, groen en blauw licht kan produceren – en daarmee wit licht kan uitzenden. Tot nog toe kon dit alleen bereikt worden door discrete lasers te combineren. Voor elke golflengte worden namelijk andere eisen gesteld aan het lasing-medium, en het is lastig om die materialen te combineren. Voor vastestoflasers is het bijvoorbeeld lastig om de slecht passende kristalroosters op elkaar aan te brengen.
De Amerikaanse onderzoekers kregen het toch voor elkaar in een plakje halfgeleidermateriaal met zink, cadmium, zwavel en selenium van tussen de zestig en driehonderdvijftig nanometer dik, dat ze via chemische dampdepositie produceerden. Door tijdens het opdampproces in aanwezigheid van verschillende stoffen continu de temperatuur aan te passen, ontstonden in het groeiende plakje materiaal zones met verschillende kristaleigenschappen.
Deze zones kunnen met een hulplaser ‘gepompt’ worden en gaan vervolgens rood, groen of blauw licht uitzenden. Op het moment is het praktisch nut van de rgb-laser nog beperkt, onder meer vanwege de hulplaser. De onderzoekers willen nu gaan werken aan een versie die elektrisch gepompt wordt.