Technieuws

‘Wit grafeen’ zet deur open naar nieuwe generatie elektronica

Leestijd: 1 minuut

Grafeen blijft verrassen: het materiaal blijkt in staat elektronen loodrecht op een elektrisch veld te laten bewegen. Omdat bij deze verplaatsing weinig warmte wordt geproduceerd, zou het wel eens de basis kunnen vormen voor een nieuw type energiezuinige elektronica. Een beginnetje is er al: de eerste transistor is al gemaakt.

Het effect treedt niet op in standaard grafeen, maar in grafeen dat op boornitride is gedrapeerd, schrijft grafeen-peetvader Andre Geim van de University of Manchester samen met collega’s van MIT in vakblad Science. In dit zogenaamde ‘witte grafeen’ gedragen elektronen zich, in tegenstelling tot vrij grafeen, als deeltjes met een massa. Dit leidt tot een gedragsverandering, waardoor de elektronen zich gedragen als bootjes die aan de wind zeilen. Opmerkelijk genoeg verdelen de elektronen zich daarbij in twee groepen die in tegenovergestelde richting bewegen. Het nettoresultaat is dus een elektrisch neutrale stroom.

De ‘zijwaartse’ stroom kan bovendien worden gemanipuleerd met een spanning, net als in een transistor. Aanvankelijk leek vrij grafeen zijn belofte als supermateriaal voor digitale schakelingen niet in te kunnen inlossen, maar nu is er dus nieuwe hoop.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content