Wind River Linux streeft Montavista voorbij

Reading time: 1 minute

Author:

Wind River heeft Montavista van de troon gestoten als de belangrijkste commerciële leverancier van embedded Linux, zegt marktonderzoeker VDC Research. Wind River heeft meer dan dertig procent van de markt in handen, Montavista blijft steken tussen de twintig en dertig procent. Exacte cijfers heeft VDC niet vrijgegeven.

Dit is de eerste keer dat Wind River Montavista voorbij streeft, zegt VDC. De marktonderzoeker brengt deze markt sinds 2000 in kaart. Dat jaar kwam Montavista met zijn eerste embedded-Linux-versie op de markt, Hard Hat Linux. Montavista volgde pas vier jaar later met zijn eigen lijn.

Volgens VDC zit een deel van Wind Rivers succes in het feit dat het bedrijf aanzienlijk groter is dan Montavista, waardoor het meer geld en tijd kan besteden aan hun embedded Linux. Daarnaast kunnen ze het OS aanvullen met hun VXWorks-RTos.

VDC plaatst wel de kanttekening dat de verandering best eens tijdelijk kan blijken. Als Wind Rivers nieuwe eigenaar Intel minder bereid blijkt om andere processorarchitecturen te bedienen, kan het marktaandeel snel terugvallen. Werk voor de Intel-architectuur zijn vandaag de dag goed voor zo‘n 15 procent van Wind Rivers inkomsten. De processorgigant nam het softwarebedrijf begin juni over. Bij de overname benadrukten beide partijen dat Wind River gewoon zijn ondersteuning voor verschillende platforms voor zou zetten.

VDC identificeert ook Arm, Concurrent Computer Corporation, Lauterbach, Sysgo, Timesys en Virtuallogix als commerciële aanbieders van embedded Linux. Het marktaandeel van elk van hen schommelt tussen de twee en tien procent.