Wind River komt met hypervisor op de markt

Reading time: 1 minute

Author:

Wind River heeft de eerste versie van zijn hypervisor voor embedded toepassingen uitgebracht. De virtualisatielaag ondersteunt VXWorks en Wind Rivers Linux-versie op X86- en PowerPC-processoren. Andere architecturen moeten later volgen. Wind River claimt een lage overhead, realtimegedrag en een minimale footprint en ondersteuning voor symmetrische (SMP) en asymmetrische multiprocessing (AMP).

Wind River kondigde een jaar geleden aan dat het aan zijn eigen hypervisortechnologie werkte voor embedded systemen. Daarmee sluit het zich aan bij een groeiende rij leveranciers zoals Green Hills, Lynuxworks, Open Kernel Labs, Sysgo, Virtuallogix en VMWare.

Hypervisors bieden een aantal aantrekkelijke eigenschappen. Zo is het mogelijk om de realtime en missiekritieke applicaties onder te brengen in een RTos en de overige toepassingen in een rijk OS zoals Linux. Ook is het mogelijk om een oudere en nieuwe versie van hetzelfde besturingssysteem naast elkaar te draaien voor legacycode, of kunnen twee dezelfde versies naast elkaar draaien voor verhoogde veiligheid. Ten slotte is de hardware flexibeler in te delen. Met name met het toenemende aanbod van multicoresystemen is dat aantrekkelijk.