Technieuws

Wifi-zender in tweeën gehakt voor sensornodes

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers aan de University of Washington hebben uitgedokterd dat sensornodes zeer energiezuinig wifi-verkeer kunnen uitsturen wanneer ze een bestaand radiosignaal manipuleren in plaats van dat zelf op te wekken. De hele analoge front-end kan dan namelijk uitgespaard worden, waardoor het verbruik drie tot vier ordegroottes omlaag gaat. Om het ‘donor’-signaal te genereren, kan een enkele zender worden geïnstalleerd op een plek waar een stopcontact voorhanden is.

Het idee om data te coderen op een gereflecteerd signaal is niet nieuw – dezelfde onderzoekers hadden in het verleden ook al methodes hiervoor laten zien. Tot nu toe liggen de datasnelheden echter laag en konden geen standaard protocollen zoals wifi gebruikt worden. Bij dit soort onderzoek ging het ook meer om het hergebruik van reeds aanwezig signalen.

De Amerikanen bedachten dat ze een signaal dat door een antenne gereflecteerd wordt in frequentie kunnen verschuiven door een (digitale) blokgolf door de antenne te sturen. Op die manier kan een dragergolf naar het beoogde wifikanaal worden verschoven, en gemanipuleerd om een wifisignaal te coderen. In hun experimenten konden de onderzoekers zo 802.11b-signalen genereren voor standaard smartphones en routers, met snelheden tot 11 Mbps en over afstanden van enkele tientallen meters.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content