Wibree vormt energiesparende Bluetooth-aanvulling


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Nokia introduceert een nieuwe standaard voor data-uitwisseling over korte afstand die complementair is aan Bluetooth. Wibree heeft een overdrachtsnelheid tot 1 Mbit per seconde over een afstand van maximaal tien meter. Bluetooth haalt maximaal 3 Mbit per seconde. De nieuwe specificatie richt zich op apparaten met een kleine energievoorraad aan boord, zoals horloges. Volgens Nokia verbruikt Wibree slechts een fractie van de energie waarop bestaande draadloze technologieën draaien. Het bedrijf maakte echter geen concrete cijfers bekend. De technologie werkt op 2,4 GHz en overlapt gedeeltelijk met Bluetooth.

Optioneel kan een implementatie delen van een Bluetooth-circuit gebruiken, waardoor het een relatief eenvoudige en goedkope uitbreiding is voor mobiele telefoons, PDA‘s en andere Bluetooth-apparaten. Waarschijnlijk is dit het bestaansrecht van de nieuwe technologie in het domein waar bestaande standaarden als Ultrawideband en Zigbee al stevige voet aan de grond hebben.

De Finse fabrikant voor sportapparatuur Suunto en de Japanse maker van elektronische componenten Taiyo Yuden werken mee aan de specificatie. Nokia verwacht de eerste commerciële versie van de interoperabiliteitsbeschrijving begin 2007 klaar te hebben. Broadcom, CSR, Epson en Nordic Semiconductor hebben al aangekondigd om Wibree-silicium op de markt te brengen.

De initiatiefnemers zeggen dat de standaard bij uitstek geschikt is voor toepassingen binnen de gezondheidszorg en de sport. Wibree-chips zouden bijvoorbeeld ideaal zijn voor bloeddruk- en hartslagsensoren. Ook in speelgoed en draadloze randapparatuur is de technologie uitermate bruikbaar, claimt Nokia.