Kort nieuws

Wetenschappers komen makkelijker EU binnen

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

De Europese Unie heeft een richtlijn aangenomen om onderzoekers van buiten de EU sneller aan een visum te helpen. Over twee jaar moeten alle EU-landen dit in nationale wetgeving hebben omgezet. De regel is opgesteld in het kader van de Lissabon-agenda. De Europese Commissie denkt dat er meer onderzoekers van buiten de EU moeten komen om de concurrentie uit Azië en de VS het hoofd te bieden. De nieuwe richtlijn moet de afhandeling van de toelatingsprocedure versnellen.

Onderzoeksinstituten gaan een belangrijke rol in de aanvraag spelen door in te staan voor het onderzoek van de kenniswerkers. Welke instellingen hiervoor in aanmerking komen, mogen de lidstaten zelf beslissen. Volgens de nieuwe richtlijn heeft een visumhouder dezelfde sociale rechten als inwoners van het desbetreffende land en kan hij vrij reizen tussen de Schengen-landen en Ierland. In het huidige systeem kan dat laatste nog niet, waardoor het voor deze groep soms lastig is om conferenties te bezoeken of andere onderzoeksactiviteiten over de grens te ontplooien. De regel stroomlijnt ook het reizen binnen de EU door bestaande visumhouders. Ze kunnen de benodigde vergunningen via het land van verblijf regelen in plaats van in het thuisland.

Naast de richtlijn doet de EC nog een aantal aanbevelingen. De EU-leden zijn niet verplicht deze over te nemen. Zo raadt de Europese Commissie aan om zo snel mogelijk voor gunstige omstandigheden te zorgen voor de toelating van kenniswerkers, bijvoorbeeld door het automatisch afgeven van verblijfsvergunningen voor onderzoeksdoeleinden. Een tweede aanbeveling is om het uitgeven van visa voor kort duur te versoepelen en de procedure tussen de landen af te stemmen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content