Werktijdverkorting bij ASML en VDL ETG

Reading time: 1 minute

Author:

De malaise in de chipindustrie trekt diepe sporen in het Nederlandse industrielandschap. ASML kreeg deze week werktijdverkorting voor elfhonderd van de zevenduizend medewerkers. VDL deed eenzelfde aanvraag voor de vestigingen van ETG in Almelo en Eindhoven. VDL ETG is met elfhonderd werknemers hofleverancier van ASML, maar levert ook aan diverse andere chipmachinefabrikanten.

Werktijdverkorting is voorbehouden aan bedrijven die hun omzet gedurende twee maanden met 30 procent zien teruglopen. In de regeling krijgen werknemers 70 procent van hun salaris betaald van het UWV. De overige 30 procent past de werkgever bij. Bedrijven mogen maximaal 24 weken gebruikmaken van de regeling.

Om hoeveel mensen het bij VDL ETG gaat, is nog niet duidelijk. Tientallen mensen van ETG werken inmiddels voor andere VDL-onderdelen. Bij de busfabrieken is de omvang van de orderportefeuille nog nooit zo groot geweest. Op dit moment heeft VDL voor een half miljard aan bestellingen voor bussen in de boeken. De onderneming gaat 518 bussen maken voor het openbaarvervoer in Dubai en 360 bussen voor Connexxion.

VDL vroeg ook werktijdverkorting aan voor VDL Weweler in Apeldoorn. Daar kelderde de omzet in korte tijd met zo‘n 60 procent. Weweler maakt veersystemen voor bussen, trailers en trucks. VDL Weweler draaide vorig jaar nog zeven dagen per week, 24 uur per dag om de orderstroom te kunnen bijbenen. Het liet zelfs een miljoenenorder schieten vanwege capaciteitsproblemen. De productie is nu spectaculair gedaald omdat er geen opleggers en vrachtwagens meer worden verkocht.