Opinie

Wereldklasse researchadvies aan de formateur

Kees Beenakker is wetenschappelijk directeur van Dimes.

Leestijd: 3 minuten

Deze zomer was ik uitgenodigd om samen met collega‘s van vooraanstaande Amerikaanse universiteiten als Berkeley, MIT en Stanford de faculteit Electrical Engineering van de Tsinghua-universiteit in Beijing te evalueren en om suggesties te doen hoe Tsinghua zich verder zou kunnen ontwikkelen van de belangrijkste TU in China tot een instituut van wereldformaat. Op de avond ervoor hadden we een interessante discussie over wat nu eigenlijk de kenmerken zijn van een wereldklasse universiteit. Zaken die het panel noemde, waren onder meer een internationale researchagenda, een goed doordachte strategische visie, aantrekkingskracht tot buitenlands toptalent, het creëren van tekstboeken en online lesmateriaal, plus natuurlijk basisfactoren als talent, goede faciliteiten, goede administratie en steun van de overheid.

Vervolgens hadden we gesprekken met de diverse geledingen van de universiteit. Opvallend was de hoge kwaliteit en sterke motivatie van de studenten. Ik vroeg me af waarom Tsinghua met al dat talent sowieso nog niet tot de wereldtop behoort. Reden is dat het systeem nog veel tegenhoudt. Het curriculum is gebaseerd op zo veel mogelijk kennis vergaren en er niet op ingericht om studenten aan te leren in een sterk veranderende technologische samenleving zelf kritisch kennis te vergaren. De blootstelling aan de internationale wetenschappelijke wereld is niet groot. Proefschriften moeten in het Chinees en deelname aan internationale conferenties is beperkt.

De salarissen van de wetenschappelijke staf is ongeveer een vijfde van wat je in een bedrijf kunt verdienen. Dat is ook niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Om hun loon aan te vullen, zijn hoogleraren vaak meer bezig met een eigen bedrijf dan met hun werkzaamheden waarvoor de universiteit ze betaalt. Studenten klagen dat ze daardoor vaak routinewerk moeten doen. Experimentele faciliteiten zijn slechts bij uitzondering van hoog niveau. Er is weinig multidisciplinaire samenwerking, terwijl juist daar nieuwe ideeën en innovaties worden geboren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content