WEF: ‘Vijf miljoen minder banen door Industrie 4.0’

Reading time: 2 minutes

Author:

Dat Industrie 4.0 (Smart Industry) alle sectoren op hun kop zal zetten, zo veel mag inmiddels wel duidelijk zijn. In zijn nieuwste rapport ‘The future of jobs’ stelt het World Economic Forum dat er de komende vijf jaar 7,1 miljoen banen verloren zullen gaan, omdat ze overbodig worden, geautomatiseerd zijn of er minder tussenhandelaren nodig zijn. Het WEF stelt dat er in die periode wel 2,1 miljoen nieuwe banen bijkomen, vooral in ict, wiskunde en engineering, maar dat het nettoverlies nog altijd zo’n vijf miljoen arbeidsplaatsen omvat.

Het WEF stelt dat deze voorspelling nog relatief conservatief is. De impact van de vierde industriële revolutie varieert aanzienlijk per industrie, geslacht en type baan. De gezondheidszorg krijgt de grootste klappen maar ook in de energiesector en de financiële industrie zullen er relatief veel banen verdwijnen. Niet geheel verrassend hoeft de ict-sector zich minder zorgen te maken.

‘Zonder urgente en directe acties om de naderende transitie te managen en een beroepsbevolking op te bouwen die beschikt over de juiste vaardigheden, hebben overheden straks te kampen met groeiende werkeloosheid en ongelijkheid, en zien bedrijven hun klantenbestand slinken’, waarschuwt Klaus Schwab, oprichter en voorzitter van het World Economic Forum.

De deelnemers aan het onderzoek – hr-managers en beleidsbepalers uit vijftien van de grootste economieën in de wereld – zien wel oplossingen. Het belangrijkste is om te investeren in het omscholen van het huidige personeel. Andere veel genoemde benaderingen zijn het ondersteunen van mobiliteit en jobrotatie, het aantrekken van meer vrouwelijk en buitenlands talent, en het aanbieden van interne opleidingen.