Your cart is currently empty!
We zijn allemaal sukkels, tenzij …
Het gemiddelde opleidingsniveau van de afgestudeerden in Nederland zal de komende jaren dalen. Niet omdat onze studenten significant stommer worden, maar omdat financiële prikkels de verkeerde kant op werken.
Wat is er aan de hand? Ik zie dat studenten geen risico‘s meer willen accepteren om studievertraging op te lopen. Ik heb weinig medelijden met bestuursleden van zuipstudentenverenigingen, maar ik heb wel de smoor in als studenten geen programma voor excellentie meer durven te volgen dat hun door de school wordt aangeboden. Ze zouden dan misschien iets langer over hun studie kunnen doen, waar een fikse collegegeldboete op kan volgen. Al weten de docenten dat de studenten het kunnen, toch wijzen deze het aanbod af, omdat de echt goeien vaak te bescheiden zijn om te denken dat ze het waar kunnen maken. Zij verlaten het hbo dus met een lager kennisniveau dan nu het geval is.
Gelukkig is de herrie over exorbitant hoge collegegelden voor hbo-bachelors die willen doorstuderen voor een universitaire masteropleiding redelijk goed afgelopen, dus alleen de angst voor de langstudeerregeling kan deze studenten nog demotiveren. Het feit dat de studiefinanciering stopt, zal wel leiden tot meer academische en hbo-bachelors die niet doorstuderen voor een masterdiploma. Dus u kunt meer bachelors en minder masters op de arbeidsmarkt verwachten. Het onderzoeksbeleid heeft verder tot gevolg dat universiteiten nu al minder promovendi aannemen. Dat betekent op termijn minder gepromoveerden die op de arbeidsmarkt komen.