Analyse

Wat is het iot?

Pieter Edelman
Leestijd: 6 minuten

Internet of things-toepassingen duiken overal op, maar wat ermee wordt bedoeld, is niet altijd duidelijk. Wie goed kijkt, ziet een aantal fundamenteel verschillende zienswijzen op het iot.

In zijn jaarlijkse hyperapport plaatst Gartner het internet of things dit jaar op de top van zijn zogenaamde hype cycle: de verwachtingen van de technologie zijn tot een maximum opgezweept en weldra zal het denken erover afglijden naar het ‘dal van teleurstelling’, waarin we ons realiseren dat de beloften lang niet allemaal kunnen worden ingelost.

Dat de iot-term overal opduikt, daar kan niemand omheen. Wie bijvoorbeeld de populaire techniekmedia een beetje in de gaten houdt, ziet dagelijks wel een artikel opduiken over hoe het iot ons het leven makkelijker gaat maken, of juist voor beveiligings- of privacyproblemen gaat zorgen. Ook op professioneel niveau wordt de term alom gebezigd: op embedded-beurzen adverteert stand na stand met ‘connectiviteit/beveiliging/software/ontwikkelplatform voor het internet of things’ – hoewel hier en daar ook chagrijnig gebrom klinkt dat de term allemaal oude wijn in nieuwe zakken is en vooral geassocieerd dient te worden met wat er uit het achtereinde van een mannelijk rund komt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content