Redactioneel

Wat als

Paul van Gerven is redacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Hoewel deadline na deadline is gemist, ben ik de afgelopen jaren steeds meer gaan geloven in EUV-lithografie en ASML’s vermogen om deze technologie naar de markt te brengen. Dit in tegenstelling tot de meeste internationale vakjournalisten, die tot op de dag van vandaag het ene na het andere sceptische verhaal publiceren. Opvallend is echter dat zij zelden de moeite nemen om wederhoor toe te passen of feiten te checken. Veldhoven ligt voor de meeste journalisten kennelijk midden in de rimboe.

Laatst werd dat opnieuw pijnlijk duidelijk. Toen Bits&Chips de primeur had dat de ontwikkeling van 450-millimeterscanners was stilgelegd, haalden de meeste journalisten dat simpelweg door Google Translate en plaatsten een gebrekkig, soms gewoon fout aftreksel van ons stuk. ASML wist me te vertellen dat niemand de moeite had genomen even contact op te nemen.

Zelf heb ik vanaf ongeveer 2008 geen enkel verhaal meer zomaar overgenomen, maar ik gebruikte de informatie wel bij mijn interacties met Veldhoven. Met deze werkwijze heb ik nooit reden gevonden om aan de geloofwaardigheid van ASML te twijfelen, ook al werd de introductie van EUV steeds weer opgeschoven. Het is gewoon donders moeilijk, dacht ik.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content