Waarom de overname van NXP nog steeds niet zeker is

Reading time: 2 minutes

Author:

De weg lijkt vrij voor Qualcomm om de overname van NXP af te ronden nu Broadcom na het decreet van president Trump de strijd om Qualcomm heeft opgegeven. Maar schijn bedriegt: de reactie van China kan roet in het eten gooien. Bovendien wil de prijskwestie maar niet gaan liggen en is de Nederlandse politiek wakker geschrokken.

De Chinese autoriteiten zijn de enige die nog hun fiat moeten geven voor de overname van NXP. De kans is meer dan denkbeeldig dat ze van de gelegenheid gebruikmaken om terug te slaan. Tussen China en de Verenigde Staten dreigt immers een handelsoorlog.

Ook de overnameprijs blijft een issue, ondanks de eerdere verhoging. Analisten vinden dat Qualcomm nog steeds te weinig betaalt, zo valt te lezen bij RTLZ en De Telegraaf. ‘De bedrijfsresultaten bij NXP zijn zeer goed, net als de orderstroom. De waardering is nog niet extreem gezien de sterke positie die NXP in de chipmarkt inneemt. De hele halfgeleidermarkt wint aan terrein. Het lijkt logisch dat na het verbod van Trump de prijs voor NXP omhoog kan’, zegt analist Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer.

In Den Haag gaan ondertussen stemmen op om het voorbeeld van Trump te volgen en de overname van NXP te blokkeren. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de oproep van Groenlinks-kamerlid Tom van der Lee om NXP aan te merken als vitaal bedrijf voor de Nederlandse economie. ‘Ik vind dat het kabinet geen duidelijke strategische visie op hoogwaardige technologie hanteert. Het is cruciaal voor duurzaamheid, digitalisering én fotonica dat NXP en zijn hoofdkantoor in Nederland blijven’, schrijft Van der Lee op Twitter.