Your cart is currently empty!
Waalse troeven
Eind april viel de Belgische regering. Het tweede kabinet van Yves Leterme struikelde over de kwestie-BHV (Brussel-Halle-Vilvoorde). In de Vlaamse rand rond de hoofdstad wonen veel Franstaligen, die door een uitzondering in de kieswet mogen stemmen op Franstalige partijen. De Vlamingen vrezen verregaande verfransing en eisen opdeling van BHV in een Vlaams en een tweetalig deel (Brussel). Nationalisten roepen zelfs om splitsing van Vlaanderen en Wallonië. België schudt op zijn grondvesten.
Via de politiek werkt de taalstrijd door in het Belgische bedrijfsleven. Kort na de val van Leterme II trok Agoria aan de alarmbel. De politieke crisis mag niet doen vergeten dat de economische tegenwind nog niet is gaan liggen, waarschuwde de technologiefederatie. Ze vroeg daarom om een aantal noodmaatregelen die de economische schade voor ondernemingen binnen de perken moeten houden terwijl de bestuurlijke impasse voortduurt, waaronder verlenging van de tijdelijke werkloosheid en waarborging van de kredietverlening aan bedrijven.
Taal is eveneens een factor van formaat in de samenwerking tussen Vlaamse en Waalse ondernemingen, of het gebrek daaraan. Industrietopper Urbain Vandeurzen verzuchtte in dit blad al eens dat zijn landgenoten niet uitblinken in het bundelen van hun krachten met buitenlandse partners (Bits&Chips 18, 2009), maar ook de eigen taalgrens is wat dat betreft een welhaast onneembare barrière in beide richtingen. Samenwerkingsverbanden tussen noord en zuid zijn bij wijze van spreken op één hand te tellen. Positieve uitzondering in de hightech is het Embinet-consortium van Dekimo/Layers en Tass uit Vlaanderen en QSpin uit Wallonië. Daarnaast probeert ook DSP Valley Waalse partijen te betrekken bij zijn netwerk.