Kort nieuws

VUB opent lichtlab

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Op 4 oktober heeft de Vrije Universiteit Brussel een lichtlaboratorium geopend. Het lab is verbonden aan de onderzoeksgroep B-Phot van Hugo Thienpont. Samen met industriële partners gaat het onderzoek doen naar nieuwe lichttoepassingen zoals lasers en leds. Als locatie heeft de VUB gekozen voor een gerenoveerde tuinbouwloods in Gooik, ten zuidwesten van Brussel, omdat het daar rustiger is dan in de stad. De gevoelige apparatuur staat er in een temperatuurgestabiliseerde, trillings- en stofvrije ruimte van tweeduizend vierkante meter.

B-Phot is 25 jaar geleden gestart als onderzoekspionier in fotonica. De afgelopen vijftien jaar is het zijn expertise op dat gebied ook gaan valoriseren. Zo heeft het onder meer projecten uitgevoerd met Barco (medische beeldschermen en high-end projectoren), Best Sorting (groentesortering met lasers), Melexis (datacommunicatie in auto‘s), Punch Graphix (laser- en ledprinters) en TE Connectivity (optische connectoren voor glasvezelverbindingen).

In de loop der jaren heeft B-Phot een geavanceerd technologiepark opgebouwd zodat het de hele keten van ontwerp tot proof-of-conceptdemonstratie en massafabricage kan aanbieden aan bedrijven. Behalve over fotonische meetinstrumenten beschikt het nieuwe lichtlab bijvoorbeeld over een vijfassige ultraprecieze diamantdraaimachine en een hot-embosser voor 300 mm polymeerwafers, beide compatibel met industriële procestechnologieën. Hiermee zijn microlenzen, optische-vezelhouders, microvloeistofkanaaltjes en andere componenten te maken en op een plastic substraat te integreren tot labs-on-chips.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content