Technieuws

VUB-onderzoekers vertragen elke kleur licht

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

VUB-onderzoekers zijn er samen met collega’s van de Chalmers University en de Iowa State University in geslaagd een materiaal te maken dat meerdere golflengtes van licht vertraagt. Tot nog toe lukte dit alleen bij licht van één kleur, terwijl alle andere kleuren zich met hun oorspronkelijke hoge snelheid voortplanten. Door licht te vertragen, kan het in een optische chip direct gereguleerd worden. In optische-communicatienetwerken worden echter typisch meerdere golflengten tegelijk gebruikt als verschillende kanalen, waardoor het toepassen van zulke technieken in de praktijk een lastige zaak is.

In Applied Physics Letters beschrijven de onderzoekers een methode een methode om een grote hoeveelheid lichtfrequenties tegelijkertijd tot willekeurige lage snelheden te vertragen. De techniek is gebaseerd op de interactie tussen een lichtpuls en een meta-oppervlak: een tweedimensionaal materiaal waarop patronen van nano-resonantoren zijn aangebracht. Deze specifieke configuratie creëert voor het licht de illusie dat het een de te overbruggen afstand veel groter is dan de werkelijke fysische afstand, en vertraagt hierdoor in de praktijk het licht tot willekeurig te bepalen lage snelheden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content