Kort nieuws

VSNU: ‘Half miljard onderzoeksgeld verdwijnt in zakken NWO’

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De VSNU beschuldigt minister Plasterk ervan tot 2015 een half miljard euro onderzoeksgeld in de remise te zetten. Vorig jaar begrootte Plasterk 150 miljoen euro per jaar voor de nieuwe ronde van NWO‘s Vernieuwingsimpuls-subsidieprogramma. Daarvoor wil hij jaarlijks 100 miljoen euro weghalen bij de universiteiten, beginnend met 60 miljoen in 2009 en 75 miljoen in 2010. Ook draaide hij de Smartmix-subsidie de nek om, goed voor nog eens 50 miljoen euro per jaar. De bedoeling van de minister is dat het geld direct zonder tussenkomst van de universiteit naar het toptalent vloeit en zo eerlijker over Nederland wordt verdeeld. Netto zou er niks veranderen.

De VSNU mort nu dat de NWO pas in 2015 de begrote 150 miljoen per jaar besteedt aan de Vernieuwingsimpuls. In 2009 komt er maar 22,9 miljoen euro beschikbaar, rekent de VSNU voor. De rest van het geld wordt in reserve gehouden. ’Hierdoor ontstaat een onaanvaardbare onderbesteding van in totaal 375 miljoen voor onderzoek‘, schrijft VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda in een brief aan Plasterk. Bovendien verschuift de toekenning van de subsidie volgend jaar naar oktober, waardoor er nog eens incidenteel 125 miljoen euro wordt onderbesteed. Noorda dringt er daarom op aan de overheveling van de eerste naar de tweede geldstroom gelijk te laten lopen met de opbouw van de Vernieuwingsimpuls.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content