Opinie

Vrolijk de zomer in: de techniek emancipeert

Paul van Gerven is redacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Heeft u het ook gemerkt? De manier waarop Nederland kijkt naar techniek is aan het veranderen. Neem ASML. Tot nog niet eens zo lang geleden behandeld als een beursnotering, tegenwoordig lopen journalisten er de deur plat. Oké, vooral om zich aan de spectaculaire groei te vergapen, maar toch: je voelt dat er een nieuwe waardering voor techniek en maakindustrie is ontstaan. ASML figureerde vorig jaar als economisch anker én als bron van nationale trots prominent in de discussie of de overheid Nederlandse bedrijven mag beschermen tegen vijandige buitenlandse overnames. Topman Peter Wennink werd uitgenodigd aan de tafels van Buitenhof en Nieuwsuur.

Ook in de breedte is er meer aandacht voor bèta. Een cameraploeg van de NOS reed achter de Nederlandse zonnewagens aan tijdens de World Solar Challenge in Australië en deed dagelijks verslag. Over winst van Nederland in het wk robotvoetbal berichtten de algemene media. Tv-colleges van Robert Dijkgraaf en andere aaibare wetenschappers worden goed bekeken, terwijl het aanbod via moderne kanalen (Tedx Talks, Youtube, podcasts) al fors was gegroeid. Op festivals als Lowlands en Zwarte Cross vertellen wetenschappers over hun werk.

Of neem zo’n actie als ‘Tech is te gek’ van Albert Heijn en het Nemo Science Museum. Het klassieke plaatjes verzamelen, maar met een moderne augmented reality-dimensie die toegankelijk is via een app. En passant leren kinderen iets over technologie en programmeren, voor scholen is bijpassend lesmateriaal ontwikkeld. ‘De rol van technologie in onze samenleving wordt steeds belangrijker. Met deze actie willen we kinderen laten kennismaken met de wereld van tech. Zo ontdekken ze zelf hoe leuk tech is en hoe het vooruitgang mogelijk maakt’, lichtte AH-ceo Wouter Kolk de actie toe. Tien jaar geleden maakte de topman van een supermarktketen zich daar echt niet druk om.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content