Kort nieuws

Vraag naar technici 16 procent gegroeid

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

De vraag naar hoogopgeleide technici lag in het derde kwartaal van dit jaar zestien procent hoger dan in de drie maanden daarvoor. Dat blijkt uit een marktanalyse van Yacht. Ondanks deze aantrekkelijke arbeidsomstandigheden zijn ingenieurs echter niet genegen om over te stappen naar een nieuwe baan. Volgens het onderzoek is minder dan één procent van hen actief op zoek. Doordat de aanwas van jonge technici onvoldoende is in Nederland en goede ingenieurs veelal blijven zitten op hun stek, zijn steeds meer bedrijven genoodzaakt technisch talent uit het buitenland te halen, aldus de analyse.

’De vraag naar hoogopgeleide technici is groot, maar de vijver is klein en er is weinig beweging‘, aldus Stijn Berden van Yacht. ’Wel zoekt een grote groep ingenieurs latent, maar liefst 58 procent. Werkgevers die hen willen verleiden om bij hen in dienst te komen, kunnen we twee adviezen geven. Werf vanuit de technische inhoud van de functie en biedt vakinhoudelijke carrièreperspectieven en ontwikkelingsmogelijkheden. Ingenieurs willen vooral bezig zijn met hun vak en met techniek. Tweede advies: zet niet puur in op carrièreperspectieven of leidinggevende ontwikkeling. Technici zijn daarin doorgaans minder geïnteresseerd. Geef de ingenieur de erkenning en waardering voor zijn technisch kunnen, dat werkt vele malen beter.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content