Kort nieuws

Vraag naar mcu’s stijgt explosief, maar prijs keldert

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

IC Insights moet zijn voorspelling voor de microcontrollermarkt dit jaar sterk bijstellen: de toename in aantal verkochte exemplaren bedraagt niet twaalf, maar wel drieëndertig procent. Er is echter een belangrijke kanttekening: de toename in omzet wordt juist naar beneden bijgesteld, van zes naar vier procent. In totaal gaan er volgens de marktvorser dit jaar ruim 25 miljard microcontrollers over de toonbank, voor 16,6 miljard dollar.

De trend – meer verkochte exemplaren tegen een lagere prijs – zette vorig jaar in, en gaat volgens IC Insights nog wel even door de komende jaren. Dit jaar daalt de gemiddelde verkoopprijs van 83 naar 65 dollarcent, volgend jaar wordt dat 56 dollarcent. Door de stuksgroei van 25 procent naar bijna 32 miljard exemplaren, zal de omzet wel met zeven procent groeien en uitkomen op 17,7 miljard dollar.

Er zijn er twee belangrijke trends in de mcu-markt. De eerste is een sterke groei in smartcards. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor de nu gaande overstap naar smartcards voor betaalverkeer in de VS. Maar ook zaken als elektronische id-kaarten en ov-tickets worden steeds vaker op smartcards gebaseerd. IC Insights verwacht dat de groei in dit segment dit jaar uitkomt op maar liefst 41 procent tot 12,9 miljard stuks. Volgend jaar vlakt de groei weer af naar 25 procent.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content