Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 3 minutes
L.H. vraagt:
Ik ben een ervaren IC-ontwikkelaar en ben toe aan een nieuwe uitdaging. Voordat ik weer ga solliciteren, wil ik eerst mijn cv updaten. Daar zit ik echter met een probleem. Een aantal jaren geleden ben ik bij een reorganisatie op straat gezet. De periode die daarop volgde, is een beetje rommelig. Ik speelde namelijk met de gedachte om te gaan promoveren. Eerst heb ik een poging gedaan om een academisch artikel te publiceren. Op de universiteit heb ik een paar maanden besteed aan het paper maar door allerlei politiek gedoe is het uiteindelijk niet tot een publicatie gekomen. Een verloren half jaar dus.
Daarna was ik een tijdje consultant bij een Amerikaans bedrijf. Daar zijn ze echter flink aan het reorganiseren geweest. Het designcenter waarvoor ik een haalbaarheidsonderzoek uitvoerde, is inmiddels volledig opgedoekt. Ik betwijfel of iemand zich daar kan herinneren dat ik ooit iets voor ze heb gedaan. Dat is niet zo handig als mijn toekomstige baas referenties wil vragen.
Moet ik deze twee ervaringen op mijn cv vermelden? Alternatief is het invoegen van een lege plek. Gelukkig is mijn specialisme al jaren zeer in trek op de arbeidsmarkt.
De headhunter antwoordt:
Je hebt gelijk dat een lege plek op je cv enige verbazing zal wekken. Een potentiële werkgever zal in ieder geval willen weten wat er in die tijd aan de hand is geweest. Wat heb je in die periode gedaan en waarom? Maar ook: zou je het nu weer zo doen en wat heb je ervan geleerd? Een ervaren selecteur zal in ieder geval doorvragen om op die manier meer over je te weten te komen.
Wanneer je de vraag in dit perspectief plaatst, zul je begrijpen dat het eigenlijk niet zo belangrijk is of je alle activiteiten uit de bewuste periode met zoveel woorden in je cv opneemt. Beperk je tot de hoofdzaken. Wel zou ik naar waarheid vermelden dat je de hele tijd vanuit de universiteit hebt geopereerd. Ondanks het feit dat je daar niet in dienst was, geeft dit toch een ’professioneler‘ beeld dan wanneer je vanuit je studeerkamer thuis zou hebben gewerkt.
Ik vind het overigens heel erg positief dat je oude faculteit je de ruimte heeft geboden om je met gebruikmaking van alle faciliteiten te oriënteren op je verdere toekomst. Naar ik heb begrepen, is het ook beslist niet aan de universiteit te wijten geweest dat het niet tot publicatie gekomen is.
Even belangrijk als de vraag ’of‘ en ’hoe‘ je de periode in je cv moet opnemen, is de vraag ’waarom‘ je datgene hebt gedaan wat je hebt gedaan. Wanneer je je serieus wilt voorbereiden op sollicitatiegesprekken, zul je daar eens goed over moeten nadenken. De antwoorden op deze vragen zijn wellicht niet alleen bepalend voor de vraag wat je destijds hebt gedaan, maar misschien ook wel voor wat je nu eigenlijk wilt gaan doen. Sinds de afronding van je studie heb je binnen enkele bedrijven altijd in een vergelijkbare functie gewerkt. Uit je cv zou ik echter kunnen afleiden dat je bij tijd en wijle ook behoefte hebt aan andere intellectuele uitdagingen, zoals bijvoorbeeld het schrijven van een artikel en het doen van een haalbaarheidsonderzoek. Zorg dat je dit helder krijgt. Er zijn vast bedrijven die je de mogelijkheid bieden deze ambities te verwezenlijken.