Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 3 minutes
K.B. vraagt:
Na mijn afstuderen aan de technische universiteit heb ik na een periode van solliciteren een uitdagende R&D-functie gevonden bij een ingenieursbureau. De functie sloot naadloos aan op mijn afstudeerrichting Dynamics & Control, waarin de nadruk ligt op modellering, analyse en controle van mechanische en mechatronische systemen. Groot was mijn teleurstelling dan ook toen ik na een jaar te horen kreeg dat mijn project voor een grote klant werd stopgezet. Ik moest op zoek naar een nieuwe baan: mijn functie kwam binnen een maand te vervallen.
Vrij snel werd ik benaderd voor een positie die mij als muziek in de oren klonk. Niet alleen betreft het een veelzijdige functie in de sweet spot van mijn technische interessegebied, tevens brengt de functie met zich mee dat ik na een trainingsperiode als expat voor een paar jaar naar Zuidoost-Azië kan. Mijn enthousiasme was groot.
Na een telefonisch interview door een manager werd ik uitgenodigd voor een persoonlijke gespreksronde. Hier bleek dat er een grote wederzijdse klik was met het team en mij werd verteld dat ik op korte termijn een aanbieding kon verwachten. Twee weken later had ik die echter nog steeds niet ontvangen. Wel kreeg ik per e-mail een uitnodiging voor verdere interviews met het management in München.
Omdat ik gewoon ben doorgegaan met solliciteren, had ik al snel een aanbieding binnen van een ander bedrijf. Met de naderende afloop van mijn contract sta ik nu voor een dilemma: kiezen voor mijn droomfunctie of de aanbieding die ik heb accepteren. Wat adviseert u?
De headhunter antwoordt:
Op de keper beschouwd, heb je de keuze uit drie mogelijkheden, met ieder haar eigen merites. Je kunt het aanbod dat je hebt accepteren. Het gezegde luidt niet voor niets ‘beter één vogel in de hand, dan tien in de lucht’. Die keuze is goed te verdedigen, ook naar het bedrijf met de ‘droombaan’: daar hadden ze immers voldoende tijd om je aanbieding te maken en ze waren op de hoogte van je situatie.
Je kunt ook kiezen voor de functie die je ambieert en een korte werkloze periode op de koop toe nemen. Nadeel hiervan is dat je geen enkele garantie hebt dat je na de interviews in München ook een aanbieding krijgt.
Dit brengt mij bij de derde optie, in de ogen van sommigen wellicht minder fraai, maar desalniettemin pragmatisch opportunistisch en toch ook veelvuldig toegepast: je accepteert het voorliggende aanbod, maar vervolgt de gesprekken voor je droombaan. Hoe je tegenover deze optie staat, moet je zelf bepalen. Bedenk wel dat zo’n droomjob maar zelden binnen handbereik is en de aanbieding die je hebt een tijdelijk contract betreft.
Verdere gesprekken met het bedrijf over de functie lijken mij overigens beslist niet overbodig. Aan jouw droombaan kleven enkele praktische aspecten waar je zoals uit onze gesprekken bleek nog niet over hebt nagedacht. Hoe lang duurt bijvoorbeeld de trainingsperiode in Nederland? Hoe wordt dit contractueel geregeld? Blijf je bij de Nederlandse afdeling op de payroll wanneer je naar Zuidoost-Azië vertrekt of krijg je een Chinees contract? Hoe zijn dan je arbeidsvoorwaarden? Heb je een adequate ziektekostenverzekering en pensioen? Welke werktijden heb je daar? Hoe ziet je leven er daar globaal uit en waar ga je wonen? Moet je zelf iets huren of regelt je werkgever dit? Zijn daar nog meer Europeanen die voor hetzelfde bedrijf werken en wie zijn je functionele contacten daar? Is er iets geregeld of mogelijk om een of twee keer per jaar je familie in Nederland te bezoeken? Kortom: er is nog veel te bespreken, lijkt mij.