Vraag het de headhunter


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 3 minutes

E.M. vraagt:

Na mijn promotie aan een gerenommeerde technische universiteit in Italië ben ik begonnen als ic-designer bij de r&d-afdeling van een groot chipbedrijf in München. Ik werk daar inmiddels meer dan vijftien jaar en ben naast mijn designactiviteiten ook projectleider. Hoewel mijn loopbaan tot tevredenheid stemt, kriebelt er toch iets.

Deze zomer was ik in mijn geboortestreek met een groot aantal alumni van mijn faculteit op een barbecue van mijn oude professor. Er heerste een opgewekte en enigszins uitgelaten stemming totdat iemand vroeg waarom niemand van ons in Italië werkt; bij gebrek aan semiconductorbedrijven in onze regio zijn we allemaal naar het buitenland getrokken. Wij hebben toen het plan opgevat om een designcentrum op te zetten onder de rook van onze universiteit. Inmiddels hebben zich al meer dan twintig ingenieurs (MSc/PhD, analoog, dsp en rf) aangesloten bij ons initiatief. We beschikken over een scala aan specialisten die momenteel werkzaam zijn bij grote chipbedrijven en start-ups, verspreid over heel Europa.

Om het team te presenteren aan geïnteresseerde bedrijven hebben we onze ervaring en opleiding samengevat in een excelletje en een wervende powerpoint gemaakt met ons plan. We hebben dit opgestuurd naar een Engelse headhunter, maar daarna niets meer gehoord. Kunt u ons verder helpen?

De headhunter antwoordt:

Het zou mogelijk moeten zijn om met het ‘team’, geheel of gedeeltelijk, aansluiting te vinden bij een bedrijf dat verlegen zit om designcapaciteit en de schaarse specialismes die jullie te bieden hebben.

Jullie moeten je echter realiseren dat jullie nog geen team zijn alleen door jullie zo te noemen. Op de keper beschouwd, zijn jullie een groep ingenieurs zonder manager. Het is daarom raadzaam kernteams samen te stellen en woordvoerders te zoeken, uit eigen gelederen of van daarbuiten. Bij een groot team hoort een manager, iemand die organisatorische taken op zich kan nemen en die zijn sporen heeft verdiend. Ook mag hij niet te ver van de techniek verwijderd zijn en moet hij inzicht hebben in de business voor de marktsegmenten die jullie willen aanspreken. Verder is het geen overbodige luxe om ook applicatie-ingenieurs, lay-outers, technici, een cad- en een testengineer toe te voegen aan de groep. In vrijwel elke denkbare constellatie zullen deze functies ook invulling moeten krijgen.

Om de kans op succes te vergroten, zou ik naast de algemene teampresentatie een of meerdere subteampresentaties maken die meer product- en branchegeoriënteerd zijn. Benoem hierbij ook de automotive- en medische ervaring en de engineers die hebben gewerkt aan pmic en rf. Zo kunnen jullie bedrijven met specifieke interesses beter adresseren.

Verder verdienen de individuele presentaties grote aandacht. Het werkt het beste als de cv’s één format hebben, met eenzelfde structuur en look-and-feel. De individuele kwaliteiten binnen het team spelen ook een grote rol bij het kiezen van bedrijven om te benaderen. Als er bij die bedrijven werkgevers van teamleden zitten, kun je de betreffende teamleden anoniem introduceren, om eventuele negatieve sentimenten te voorkomen.

Essentieel voor het initiatief is dat jullie voldoende flexibiliteit, doorzettingsvermogen en daadkracht aan de dag leggen. Er zullen momenten komen waarin jullie moeten handelen en overtuigingskracht zullen moeten tonen. Jullie hebben namelijk nog geen klanten en geen ip en zijn nog geen team. Jullie zullen een kapitaalschieter volledig moeten overtuigen want de investering loopt in de miljoenen.