Vraag het de headhunter


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 3 minutes

A.M. vraagt:

Na mijn studie experimentele natuurkunde was ik enkele jaren projectleider bij een groot technologiebedrijf. Een jaar geleden kwam ik echter plotseling op straat te staan. Ik ben hier nog steeds verbaasd over. Ik werd van hogerhand namelijk aangemerkt als een high potential en had altijd goed contact met mijn collega‘s. Toen ik een nieuwe manager kreeg, veranderde dit abrupt. Ik moest weg, omdat ’onze karakters niet bij elkaar passen‘, zoals hij het formuleerde. Na een procedure bij de kantonrechter werd ik ontslagen.

Na veel sollicitaties en een interim-opdracht van een half jaar, werd onlangs mijn aandacht getrokken door een anonieme advertentie. Het was een interessante vacature. Bij navraag bleek de vacature bij mijn oude werkgever te zijn. Dat was even slikken, maar omdat het een andere afdeling betrof, was ik hoopvol gestemd over mijn kansen. Dit was echter van korte duur. Het bedrijf wees mij af per kerende post. Ik voelde mij ineens persona non grata. Ik meende dat ik destijds het veld moest ruimen voor mijn chef, omdat ik niet met hem schakelde. Nu lijkt het ineens alsof ik totaal ongeschikt was voor de functie en geen waarde heb gehad voor het bedrijf. En dat is zeker niet het geval. Hoe kan ik hen overtuigen?

De headhunter antwoordt:

Je bent zeker niet de eerste en vermoedelijk ook niet de laatste die een functie ambieert bij een vroegere werkgever. Het is ongetwijfeld zo dat voor een terugkeer goede redenen zijn te verzinnen. Je hebt immers al eens voor dit bedrijf gekozen, de technologie en de bedrijfscultuur spreken je aan. Anderzijds zijn er overtuigende argumenten om dit niet te ambiëren. Je hebt het bedrijf immers niet voor niets verlaten. Je werkgever heeft het contract door de rechter laten ontbinden. Je bent in conflict gekomen met sleutelpersonen in de organisatie. De consequentie daarvan is dat er geen weg terug is. Wanneer je dat niet beseft, is er iets mis met je realiteitszin. In jouw personeelsdossier staat een aantekening die voor iedere personeelsfunctionaris boekdelen spreekt.

Het verbaast me echter dat je nog terug wil. Het lijkt erop dat je nog niet in gerede bent gekomen met hetgeen je overkomen is. Je hebt nog geen afscheid genomen. Ik denk dat je zult moeten leren om op een andere manier om te gaan met tegenslagen. Doorzettingsvermogen, ook in situaties met veel tegenwind, is een sterke karaktereigenschap. Dit kan echter ook doorslaan tot het attaqueren van windmolens. Wij beiden weten hoe het die Spaanse edelman is vergaan. Dat je ontslagen bent, betekent niet dat je bent vernederd of dat je geen waarde meer hebt. Je bent nog even getalenteerd als toen je op de universiteit zat en de tijd dat je projectleider was.

Over een belangrijk punt hebben we het nog niet gehad. Pleeg eens introspectie. Wat heb jij fout gedaan in je functie als projectleider? Wat heb je ervan geleerd? Het ergste wat je kan overkomen, is dat je met lege handen staat na deze ervaring. Uit onze gesprekken heb ik opgemaakt dat hier je grootste kansen liggen. Je denkt namelijk dat je zelf niets fout hebt gedaan en dat alles je is overkomen. Dit is niet sterk voor een high potential. Je moet in staat zijn je eigen situatie kritisch te analyseren. Bij navraag vernam ik dat je bekendstaat als eigenwijs en dat je een bijzondere relatie hebt met gezag. Samenwerking wordt niet gezien als je sterkste kant. Dat lijkt me mooi materiaal om mee aan de slag te gaan.](mailto:anton.van.rossum@ir-search.nl)[