Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 3 minutes
I.B. vraagt:
Ik ben HR-manager bij een internationale mechatronicaspecialist. Onlangs had ik een software-engineer nodig met specialistische kennis die we niet in de organisatie beschikbaar hadden. Er zijn tegenwoordig genoeg softwarehuizen en bemiddelingsbureaus in de markt dus ik heb er een aantal gebeld. Het was even zoeken maar uitein

delijk vond ik een geschikte kandidaat bij Harvey Nash uit Maarssen. De gesprekken waren veelbelovend en zijn expertise sloot goed aan bij onze wensen. Ik zie het wel zitten om deze jongen voor ons bedrijf te laten werken.
Omdat ik de detacheerder niet kende, heb ik nog wel even navraag gedaan in mijn netwerk. Een relatie vertelde me dat er een vies luchtje aanzit. Blijkbaar is het bedrijf en met name directeur J.-L. ‘t J. enkele jaren geleden betrokken geweest bij zwendel met ontslagen. Kan ik het bedrijf alweer vertrouwen of moet ik mijn zoektocht vervolgen?
De headhunter antwoordt:
Wanneer je de naam Harvey Nash intikt op Google, vind je na enig zoeken enkele zeer onverkwikkelijke affaires uit 2003 die samenhangen met ontslagfraude. Kort samengevat komt het er op neer dat het bedrijf ernstig in zijn zorgplicht als werkgever is tekort geschoten door in zee te gaan met een malafide ’outplacementbureau‘ c.q. ’headhunter‘, genaamd Cygnus. Dit bureau sloot een overeenkomst met Harvey Nash om het van enkele overtollige werknemers af te helpen. De werknemers werden benaderd onder voorwendsel van leuke nieuwe opdrachten voor gerenommeerde opdrachtgevers bij detacheringbedrijf Bright IT Solutions. Toen de medewerkers hadden getekend en het dienstverband met Harvey Nash hadden opgezegd, werden zij in de proeftijd ontslagen. Het behoeft geen betoog dat Harvey Nash, door in zee te gaan met deze bandieten die later door de rechter zijn veroordeeld, zichzelf van een zeer duistere kant heeft laten zien. Later is zijn immoraliteit in juridische procedures expliciet aan de orde gekomen.
Wanneer je mij vraagt of het bedrijf rekenschap heeft gegeven van zijn fouten, dan kan ik dit niet bevestigend beantwoorden. Immers: de directeur van Harvey Nash Nederland is nog altijd dezelfde. Het is kennelijk niet zo dat de Engelse organisatie enige invloed heeft op het management van zijn Nederlandse afdeling. Er is geen schoon schip gemaakt anders was de directie vertrokken. Nu dat niet is gebeurd, blijft aan de organisatie een onaangename odeur kleven.
Ik zou je vraag daarom liever herformuleren: wil jij dat jouw bedrijf zaken doet met deze partij die wegens zeer bedenkelijke opvattingen en onethisch handelen in het nieuws is gekomen en door de rechter is veroordeeld? Past dit binnen het beleid van jouw bedrijf? Hoe komt het over op potentiële kandidaten, wanneer je je naam koppelt aan Harvey Nash op Monsterboard en op de website van het bedrijf? Hoe staat je eigen personeel hier tegenover en hoe verantwoord je dit naar het hoofdkantoor, indien dit bekend zou worden?
Toch zijn veel bedrijven blijkens de website van Harvey Nash niet zo kieskeurig geweest in het aangaan van relaties met het bedrijf: banken, verzekeraars, overheden en zelfs een landelijk dagblad staan genoemd als klant. Kennelijk is corporate intelligence in deze tijd van verantwoord ondernemen een ondergesneeuwd fenomeen geworden. Met name van een journalistiek bolwerk als de Telegraaf had ik echter meer verwacht, ervan uitgaande dat de informatie op de website correct is. Mijn advies: zoek nog even verder.
Rectificatie
In bovenstaande column ’De headhunter‘ van Anton van Rossum zoals ook gepubliceerd in Bits&Chips nummer 12 van dit jaar schrijft Anton van Rossum: ’Toen de medewerkers hadden getekend en het dienstverband met Harvey Nash hadden opgezegd, werden zij in de proeftijd ontslagen.‘ Dit is feitelijk onjuist. In het verleden hebben geen medewerkers van Harvey Nash ontslag genomen om daarna in de proeftijd bij een nieuwe werkgever ontslagen te worden als gevolg van de in het artikel genoemde zwendel/ontslagfraude door derden.
Naschrift van de redactie bij bovenstaande column (’De headhunter‘ in Bits&Chips nr. 12 van 27 juni 2008)
De redactie verklaart dat Harvey Nash en het in de column genoemde lid van de directie niet strafrechtelijk veroordeeld zijn in verband met de ontslagzwendel waarvan in bovenstaande column sprake is. Verder willen we erop wijzen dat de column ’De headhunter‘ de persoonlijke mening van de schrijver weergeeft.
René Raaijmakers, hoofdredacteur Bits&Chips