Vraag het de headhunter

Reading time: 3 minutes

Author:

F.H. vraagt:

Sinds eind vorig jaar ben ik senior engineer bij een hightechbedrijf. Ik heb een halfjaarcontract zodat we elkaar kunnen beoordelen. Het bedrijf had de intentie om me een vaste baan aan te bieden. In de afgelopen maanden heb ik al het werk gedaan dat ze van mij vroegen. De resultaten werden altijd goed ontvangen. Ik informeerde regelmatig bij mijn baas hoe hij vond dat ik functioneerde. ’Goed‘ was steevast het antwoord.

Drie weken voordat mijn contract afliep kreeg ik echter te horen dat het bedrijf me niet heeft kunnen beoordelen op mijn technische senioriteit en me een jaarcontract wil aanbieden. Mijn leidinggevende geeft toe dat hij me het verkeerde werk heeft laten doen. Er waren de afgelopen tijd veel binnenbrandjes en lastige klussen waarbij mijn bijdrage werd gevraagd. Hij begrijpt dat ik me gebruikt en belazerd voel. Hoewel de sfeer niet volledig verpest is, heb ik ernstige twijfels of ik op het aanbod moet ingaan. Als ik teken, wil ik in het contract vastleggen wat het bedrijf onder senioriteit verstaat en waar ze me op beoordelen. In dat jaar kan ik me bewijzen. Wat zijn de valkuilen in dit scenario?

De headhunter antwoordt:

Ik kan me goed voorstellen hoe je je voelde toen je het teleurstellende nieuws van je manager hoorde. Ondanks de gemaakte afspraken en ondanks de positieve feedback krijg je geen vast contract aangeboden. Dat doet pijn. Je zegt dat de sfeer niet volledig verpest is, maar door de vertrouwensbreuk zul je niet goed meer in je vel zitten. Je bent misschien wel professioneel genoeg om gewoon je werk te doen, maar om werkelijk tot op de bodem te gaan is meer nodig.

Ik begrijp eerlijk gezegd de motivatie niet goed van de beslissing om je niet vast in dienst te nemen. De meest voor de hand liggende reden zou kunnen zijn dat ze serieus twijfelen aan je geschiktheid voor de functie. Wanneer ik echter je cv bekijk en hier de referenties van je oud-collega‘s bij optel dan denk ik toch dat dit niet de oorzaak is. Het argument dat een half jaar onvoldoende is om je geschiktheid te kunnen beoordelen voor een senior technische rol is niet sterk. Ze bieden immers iedere nieuwe medewerker een halfjaarcontract aan. Dat ze je het verkeerde werk hebben laten doen en je daarom niet goed kunnen beoordelen, komt ook al niet sterk over.

Het kan natuurlijk zijn dat de ’chemie‘ met het management niet optimaal is, maar normaliter merk je dat wel. Er zijn dan aanwijsbare voorvallen geweest die een onprettig gevoel hebben achtergelaten. Deze grond kunnen we schrappen, omdat ze dit uitdrukkelijk met je hadden moeten bespreken.

Wat ook de reden moge zijn van de beslissing, het bedrijf zal zich toch wel hebben gerealiseerd dat je motivatie hierdoor een ernstige deuk zou kunnen oplopen. In de huidige arbeidsmarkt is het riskant zo met je personeel om te springen. Je hoeft je cv maar op een vacaturesite te plaatsen en de aanbiedingen stromen binnen.

Wanneer jij echter de tijd nog niet rijp vindt om over te stappen naar een nieuw bedrijf, dan zou je duidelijke afspraken moeten maken over wat je baas van je verwacht. Deze hoeven niet noodzakelijk in het contract te worden vastgelegd maar kunnen ook in een brief of addendum, zolang het maar ondertekend is. Realiseer je echter dat de juridische waarde van de afspraken gering is. Aan het einde van het contract bepaalt je werkgever immers, net als nu het geval is, of je een vast contract krijgt aangeboden of weer een verlenging.