Vraag het de headhunter


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 3 minutes

A.V. vraagt:

Ik ben gepromoveerd aan een toonaangevende technische universiteit en heb meer dan tien jaar ervaring als IC-designengineer en projectleider bij een multinationaal bedrijf. Omdat ik mijn grenzen wil verleggen, ben ik mij al een tijdje aan het oriënteren op een vervolgstap. Doorgroeimogelijkheden bij mijn werkgever in Nederland zijn de facto niet mogelijk en alternatieven in Nederland spreken mij niet aan. Daarom zoek ik ook naar mogelijkheden in het buitenland, met name in de Verenigde Staten.

Omdat ik mijn ambities kenbaar heb gemaakt bij mijn werkgever, kreeg ik onlangs een functie aangeboden op ons wereldwijde hoofdkantoor in Silicon Valley. Daar heb ik ja op gezegd. Dat betekent dat ik over enkele maanden in de VS werk voor een aantal jaren. Het lijkt mij een mooie ervaring, waar ik een hoop van zal leren.

Alleen zit ik ook naar de toekomst te kijken, voor als ik over een aantal jaar weer terug naar Nederland zou willen. Op mijn nieuwe kantoor zit ik dicht bij Berkeley en Stanford, dus ik zou er prima cursussen kunnen volgen waarmee ik mijn mogelijkheden kan verbreden. Alleen heb ik eigenlijk geen goed idee wat de beste keuze zou zijn. U ziet de carrièrestappen die mensen in onze sector maken, daarom ben ik zeer benieuwd naar uw mening.

De headhunter antwoordt:

Je gaat een leuke en leerzame tijd tegemoet, dat is zeker. Silicon Valley is het hart van de halfgeleiderindustrie: alle grote chipbedrijven zijn daar gevestigd en ontelbare start-ups. Goed van je dat je nu al nadenkt over de toekomst en je opleidingsplan. In jouw situatie zou ik bij opleiding in eerste plaats aan verbreding denken. Je bent de laatste jaren erg de diepte ingegaan en dat heeft je veel gebracht. Daar is niets mis mee, maar op een aantal interessante technische deelgebieden binnen jouw reikwijdte als chipingenieur heb je je tot dusverre niet ontplooid.

Je kunt je bij de keuze laten leiden door je eigen voorkeuren, maar ik zou ook zeker eens met je toekomstige managers in de VS en HRM gaan praten om je verder te oriënteren. Je idee om eens te gaan kijken wat er op Berkeley en Stanford aan kennis te vergaren is, onderschrijf ik helemaal. Deze universiteiten behoren tot de top van de wereld, hebben een keur aan gesponsorde onderzoeksprogramma‘s en zijn een verzamelplaats van talent.

Een andere optie is om je (project)managementskills te verbeteren. Vanwege de leidende rol die jij hebt bij ontwikkeltrajecten, zul je daar zeker baat bij hebben. Er worden aan universiteiten en andere opleidingsinstituten verschillende mogelijkheden geboden die voor jou van nut kunnen zijn. Omdat je regelmatig klantencontacten hebt in jouw rol, is het ook nuttig deel te nemen aan een training communicatieve vaardigheden en klantgericht werken.

Wanneer je in je nieuwe werkomgeving begint, zul je waarschijnlijk in het begin je handen vol hebben aan je nieuwe job. Vergeet niet dat je veel tijd kwijt zult zijn met je nieuwe collega‘s en dat je je netwerk binnen en buiten het bedrijf aanzienlijk zult willen uitbreiden. Het is wellicht ook zinvol wat meer tijd in te ruimen voor niet direct werkgerelateerde zaken, zoals de opbouw van een vriendenkring en een privéleven. Je prestaties op professioneel gebied zullen hier zeker bij gebaat zijn.